Népszava: Két kórház ellen is végrehajtási eljárást indított a NAV

2024. május 6. – 07:18

Népszava: Két kórház ellen is végrehajtási eljárást indított a NAV
Orvostechnikai robotot készítenek elő egy bemutató műtéthez a Jahn Ferenc kórházban 2024. február 23-án – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Két budapesti kórház – a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet és a Budapesti Károlyi Sándor Kórház – is felkerült a NAV végrehajtási eljárás alatt álló adózók listájára, írja a Népszava.

A lap szerint inkasszóval kellett beszednie az adóhatóságnak a Jászberényi Szent Erzsébet kórház mintegy 57 millió forintos köztehertartozását. Megkérdezték a dologról az Országos Kórházi Főigazgatóságot, amely válaszában azt írta:

„Hazánkban nincsen fizetésképtelen, állami fenntartású kórház. Kórházaink gazdasági működése stabil, köszönhetően a kormányzati beavatkozásoknak.”

Frissítés: A NAV lapunkhoz is eljuttatott közleményében álhírnek nevezte azt, hogy most vagy a korábbiakban inkasszót hajtott volna végre a Jászberényi Szent Erzsébet kórház számláján, azonban a másik két intézmény listázását nem cáfolta.

Március végén történelmi csúcsra, 134 milliárd forintra emelkedett a magyarországi közintézmények lejárt tartozása. December óta 68 milliárd forinttal nőtt a kifizetetlen és lejárt adósság, vagyis három hónap alatt megduplázódott az adósság összege. A tartozásból 129 milliárdot a Belügyminisztérium intézményei halmoztak fel. A legnagyobb adós területek, mint például az oktatás, az egészségügy, a rendvédelem és a büntetés-végrehajtás, mind-mind a Pintér Sándor vezette minisztériumhoz tartoznak.

Március végén az egészségügyi tartozások már 90 milliárd forintra rúgtak, vagyis a teljes adósságállomány 70 százaléka a kórházaknál és a rendelőknél jelentkezett. A kormány a nyár közepéig 104 milliárd forint tartozást fog rendezni az egészségügyben, ami azért lehetséges, mert a 90 milliárdos tartozásba nem számítják bele az alapítványi fenntartású egyetemi klinikák adósságát, mivel azok már nem közintézmények. Április végéig 63,4 milliárd forint működési támogatást biztosítottak a kórházak adósságrendezésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!