Takács Péter: Elfogadhatatlan, hogy órákat töltsön a mentőben egy beteg Budapesten, ezért is ellenőrzik a kórházakat

2024. május 2. – 11:38

Másolás

Vágólapra másolva

A fővárosi kórházakban az elmúlt időszakban egyre többször fordult elő, hogy lemondták az akut fekvőbeteg-ellátást, ezért a beteg néha órákig körözött a mentőautóban fekve, míg végre valamelyik kórház fölvette – mondta Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjújában, amiben részletesen beszélt arról is, hogyan zajlanak a kórházi ellenőrzések.

Takács Péter szerint az ellenőrzésekről szóló negatív hírek „köszönőviszonyban sincsenek a valósággal”, azokat ugyanis szakszerűségi és hatékonysági szempontok alapján végzik. Az államtitkár beszélt arról, hogy éjszakai ellenőrzésekre olyan kórházakban került sor, ahol az intenzívágyak telítettségére vagy műszaki problémára hivatkoztak, ezért ment ki az ellenőrző csapat megnézni, hogy a probléma valóban fennáll-e.

„Elfogadhatatlan, hogy egy beteg órákat töltsön a mentőautóban Budapesten, ahol van 27 kórház, és egyik kórházból a másikba ingázzon azért, mert különböző okok miatt lemondják az ellátást”

– mondta, hozzátéve, hogy amióta bevezették az ellenőrzést, harmadára esett vissza az éjszakai lemondások száma.

Takács Péter beszélt még arról is, hogy nem igaz, hogy az ellenőrök jelenléte a betegek életét veszélyeztetné, és az ellenőrök nem igazoltatással ellenőrzik, hogy bent fekszik-e a beteg, nincs erre jogosultságuk.

Felhívom az önmagát függetlenként és objektívként definiáló média figyelmét, hogy cserélni kell a szakértőiket, mert nagyon nincsenek képben

– mondta Takács Péter arra a nemrég hatályba lépett rendeletcsomagra utalva, amely radikálisan csökkentette a finanszírozási küszöböt megszabó alsó határnapok mértékét, így egyetlen kórház sem kényszerül arra, hogy pénzügyi okokból az indokoltnál tovább tartsa bent a gyógyult betegeket. „Javaslom a dollármédiának, hogy váltsa le a szakértőit olyanokra, akik olvassák a Magyar Közlönyt” – mondta az államtitkár.

Takács beszélt még arról is, hogy az egészségügyben bevett gyakorlat az ellenőrzés, a háziorvosi praxisokat és a szakrendelőket is ellenőrizték. „Az orvosok döntő többsége tisztességesen végzi a munkáját, de az egész magyar orvostársadalomnak az az érdeke, hogy a tisztulási folyamat végbemenjen” – mondta.

Múlt csütörtökön írtunk arról, hogy megkezdte a Belügyminisztérium a kórházi ellenőrzéseket, és ellenőrző csoportok jártak a Honvédkórházban, a Szent János Kórházban, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban, valamint Gyöngyösön, Egerben, Hatvanban, Gyulán és Hódmezővásárhelyen is, volt, ahol hajnali háromkor jelent meg az ellenőr.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!