A középiskolás önkéntesek is csak erkölcsi bizonyítvánnyal dolgozhatnak a gyerektáborokban

2024. április 29. – 06:45

Másolás

Vágólapra másolva

A jövőben csak erkölcsi bizonyítvánnyal lehet gyermektáborokban dolgozni. Ez vonatkozik a középiskolás önkéntesekre és civilekre is, írja a Népszava a Fidesz múlt héten benyújtott gyermekvédelmi törvénycsomagja alapján.

A rendelkezés csak a köznevelési intézmény által szervezett táborokban az intézménnyel jogviszonyban álló személyekre nem vonatkozik. Az ott dolgozóknak ugyanis alapból van ilyen kötelezettségük. A lap szerint a szociális táboroztatásáról nem szól a jogszabály, pedig ez érintheti a család- és gyermekjóléti szolgálatok táborait, illetve számos felzárkózási program hasonló programjait.

A szabályok betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi majd, amely meg is tilthatja az adott személy részvételét a táborban, illetve a táboroztatóval szemben egyéb szankciókat is alkalmazhat.

„Bedőlhet a táboroztatás, de legalábbis nehezebb lesz így majd önkénteseket toborozni” – mondta a Népszavának a javaslatról a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke. Arról beszélt, hogy sok táboroztatásban vett részt, de olyannal még nem találkozott, hogy önkéntesként részt vevő diákokat, hallgatókat, civileket ki kellett volna zárni, mert időközben kiderült, hogy letöltendő börtönbüntetés vár rájuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!