Iskolai késelés Bőnyben: a tanárnő sikítva rohant ki, miközben mindenkit arra kért, fusson ki az osztályból

Legfontosabb

2024. április 29. – 14:15

Iskolai késelés Bőnyben: a tanárnő sikítva rohant ki, miközben mindenkit arra kért, fusson ki az osztályból
Mentőautó és rendőrautók a bőnyi Szent István Király Általános Iskola előtt – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Cséfalvay Attila
Cséfalvay Attila
Győri tudósító
Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Információink szerint megműtötték és túl van az életveszélyen az a hatodikos lány, akit hétfőn reggel lány osztálytársa szúrt szívtájékon a Győrhöz közeli Bőny általános iskolájában. A Telexnek a helyszínen sikerült beszélnie a késelést elkövető hatodikos lány édesanyjával.

„Azt vettem észre, hogy reggel 9 óra körül jött a mentőkocsi az iskolához, majd kirohant egy rendőr a suliból. Azonnal a szívünkhöz kaptunk, hisz az unokáim is ide járnak. Megszólítottam a rendőrt, kérdezvén, mi történt, de nem mondott semmit” – mondta egy szemtanú, a bőnyi általános iskola közelében lakó nagymama.

Az eddigi információk alapján az első óra végén egy hatodikos bőnyi kislány egy kést vett elő, és hátulról megszúrta az előtte ülő, vele egy faluból származó, rétalapi osztálytársát. „A tanárnő sikítva rohant ki a teremből, miközben mindenkit arra kért, fusson ki az osztályból” – mesélték a gyerekek, akik a szünet kezdetén látták a történteket.

„A megszúrt kislány testvére az osztálytársam, nagyon sírt, amikor megtudta, mi történt” – idézi fel egy negyedikes. Az elkövető lányt kissé furának írják le, aki mostanában vérfarkasokat utánozott az ugrálásaival, furcsa üzeneteket írt Messengeren, majd visszavonta azokat.

A szívtájékon szúrt kislányhoz mentőhelikopter érkezett, ami életveszélyes állapotban szállította a győri kórházba a gyereket. Úgy tudjuk, a lány a műtét után már túl van a nehezén.

Délelőtt a tankerületből pszichológusok jöttek az iskolához, információink szerint egy tanárnő rosszul lett, így mentő is érkezett. Szabó Csaba polgármester sem mehetett be az iskolába, a Telexnek azt mondta: mindenkit megdöbbentett, ami történt, bízik a kislány felépülésében.

A bőnyi iskola vezetése az eset után arra kérte a szülőket, hogy vigyék haza gyermekeiket, akik közül többen sokkos állapotba kerültek. Akit nem tudtak elvinni, azok felügyeletet kaptak az iskolában.

Délelőtt tíz óra körül egy törékeny asszony jelent meg az iskola előtt, a bejárat előtt várakozott hosszan. Miután megtudtuk, hogy a késelést elkövető kislány édesanyja, megszólítottuk a kisírt szemű nőt. Azt mondta, gyermekének apjával jó ideje megromlott a kapcsolatuk, fel is jelentette a rendőrségen korábban, ahol eljárás indult.

Külön is költöztek, de hétvégén ismét úgy érezte, hogy megfenyegette őt a férfi, ezért múlt szombaton rendőrt hívott. Az asszony szerint ez is szerepet játszhatott a kislány viselkedésében, aki korábban mosolygós volt, ám mára ez megváltozott. „Ma reggel a lányom apja hívott. Azt mondta a telefonba: »a lányod megszúrt valakit az iskolában.« Sokkot kaptam, ide siettem. Erősnek kell most lennem.”

Az általunk megkérdezett jogászoknak utána kellett nézni, mit ír a jogszabály arra az esetre, ha ilyen kiskorú gyanúsított követ el ilyen súlyos bűncselekményt, hiszen az eset példátlan, így nincs is rá nézve bírói gyakorlat. A 14 éven aluli elkövetők általánosságban nem büntethetők. Amennyiben valaki a 12. életévét betöltötte, de a 14-et nem, ilyen esetben javító-, nevelőintézetet szabhat ki szankcióként a bíróság.

A Büntető törvénykönyv kommentárja azt írja: a fiatalkorúk esetében a számításba vehető intézkedések közül a legvégső esetben kell javítóintézeti nevelést elrendelni. Példaként említenek például egy rablási ügyet, amelynél a tizenkettedik életévét alig meghaladó korú fiatalkorúval szemben a Kúria próbára bocsátást alkalmazott, de a bűncselekmény jelentős tárgyi súlyára tekintettel a próbaidő tartamát a törvényi maximumban állapította meg.

A javító-, nevelőintézeti tartózkodás 1-től 4 évig terjedhet, de az intézkedéshez arra is szükség van, hogy a gyermek belátási képességéről szakértő segítségével meggyőződjön a bíróság. Ha ebben az esetben az intézkedés szóba jöhet, akkor feltehető, hogy gyermekpszichológus és gyermekpszichiáter fogja eldönteni: a gyermek az elkövetéskor rendelkezett-e azzal a belátóképességgel, amelynek birtokában tette súlyát és annak következményeit felmérhette.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!