Grúzok tüntettek a budapesti CPAC-en az orosz mintájú ügynöktörvény ellen

2024. április 26. – 12:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Körülbelül ötven Magyarországon élő grúz tüntetett csütörtökön a CPAC helyszínének közelében. A tüntetők az eseményen részt vevő miniszterelnökük, a február óta hivatalban lévő Irakli Kobakhidze, valamint a nagy vihart kavaró külföldi ügynöktörvény ellen tiltakoztak. Több táblán is a No to Russian Law (Nemet az orosz törvényre) felirat volt olvasható.

Fotó: Olvasó
Fotó: Olvasó

A grúziai (újabban georgiai) kormány orosz mintára alkotott, „külföldi befolyás átláthatóságáról” szóló törvényjavaslatának célja, hogy külföldi civil szervezetek grúziai tevékenységét kísérje figyelemmel és azokat korlátozza. A törvény alapján minden olyan civil szervezetet és médiumot hatósági nyilvántartásba kellene venni, amely működési költségének több mint 20 százalékát külföldről kapja, különben súlyos bírsággal sújtanák őket.

Grúziában hónapok óta komoly utcai megmozdulások zajlanak a törvényjavaslat ellen, április közepén pedig a tettlegességig fajult a törvény parlamenti vitája. Az ügynöktörvényt az Egyesült Államok és az Európai Unió is ellenzi.

A Grúz Álom nevű szuverenista párt színeiben megválasztott Irakli Kobakhidze Orbán Viktor csütörtökön először a Karmelitában fogadta, az MTI tudósítása szerint a találkozón a magyar-georgiai politikai együttműködés elmélyítésének lehetőségeit, valamint Georgia EU-integrációs folyamatának állását tekintették át.

Később Irakli Kobakhidze CPAC-előadásában arról beszélt, folyamatos harc zajlik náluk, hogy fenntarthassák országukban a hagyományos értékeket. Azt mondta, a nagy országok is veszélyekkel küszködnek, a liberalizmus pedig az országok, népek identitását fenyegeti, emellett a kontrollálatlan migrációt is veszélynek nevezte.

A konferencián Orbán Viktor is felszólalt, a miniszterelnök többek között azt mondta, Magyarország a progresszív-liberális óceánnal szemben „megmaradt egy konzervatív szigetnek”. Orbán beszédéről ebben a cikkben számoltunk be részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!