Verekedtek a grúz parlamentben

2024. április 15. – 18:04

Verekedtek a grúz parlamentben
Fotó: Georgia Parlamentje / Handout via REUTERS

Másolás

Vágólapra másolva

Tettlegességig fajult egy vita a grúz (újabban: georgiai) parlamentben, ami az orosz mintára a térségben terjedő, civileket külföldi ügynökként megbélyegző törvényről szólt – írja a Guardian.

A parlamenti közvetítésben látható volt, ahogy a pulpituson állva a képviselőkhöz szólt Mamuka Mdinaradze, a kormányzó Grúz Álom pártból, majd váratlanul fellépett mellé Aleko Eliszasvili ellenzéki képviselő és megütötte. Ezután kaotikus birkózó jelenetek következtek, az adás pedig megszakadt.

A Guardian szerint a parlament épületéből később kilépő Eliszasvilit taps fogadta az utcán.

A jogszabály tervezete ismerős lehet Magyarországon is: a külföldről is támogatást elfogadó szervezeteknek külföldi ügynökként kell regisztrálniuk, vagy megbüntetik őket. A törvényt egyszer már megpróbálták elfogadni egy éve, de akkor visszakozott a kormány.

A törvényjavaslatot ellenzi az Egyesült Államok és az Európai Unió is, amihez egyszer csatlakozna Grúzia. Az EU közölte, alapvető értékeivel összeegyeztethetetlen az ügynöktörvény. Irakli Kobahidze kormányfő hétfőn találkozott az EU, az USA és Nagy-Britannia tisztviselőivel, hogy átbeszéljék a tervezetet, amire a kormány szerint azért van szükség, hogy harcoljanak „a pszeudoliberális értékek” ellen.

Miközben a kormány nem is érti, mi a baja a Nyugatnak az ügynöktörvénnyel, odahaza ellenzői csak „orosz törvénynek” hívják, az ihlető ország után. Ez nem bók, Grúziában népszerűtlen a szomszédos Oroszország, ami 2008-ban megtámadta déli szomszédját, és segített Abháziának és Dél-Oszétiának elszakadni. Hétfő este nagy tüntetést is összehívott az ellenzék a törvény ellen, amit a vonatkozó parlamenti bizottságnak kell előbb megszavaznia, utána kerülhet majd a teljes parlament elé.

A Guardian megjegyzi, a Grúz Álom még mindig a legnépszerűbb párt az országban, de már sokkal vékonyabb az előnye, mint a legutóbbi, 2020-as választások idején volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!