Baleset történt az SK komáromi akkugyárában, több száz dolgozónak kellett elhagynia az üzemet

2024. április 24. – 13:29

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd délelőtt arról értesültünk olvasóinktól, hogy több dolgozó is rosszul lett a komáromi SK Battery (hivatalosan SK On Hungary Kft.) üzemében, ami miatt több mentőkocsi érkezett a helyszínre. Az Országos Mentőszolgálat Főigazgatósága a Telexnek megerősítette a hírt, miszerint a helyszínre a mentőket először egy baleset miatt, órákkal később pedig enyhe rosszullét miatt riasztották.

A Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerdai közleménye szerint egy kedden délelőtt érkezett bejelentés szerint

egy komáromi üzemben baleset történt, emiatt több mint száz dolgozó hagyta el az üzem területét.

A katasztrófavédelmi mobil labor méréseket végzett az üzem területén, mint írják, határérték feletti veszélyes anyag nem volt kimutatható (a mérési eredményeket innen lehet megnyitni). Mint írják, a tűzoltók beavatkozására és lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Megkérdeztük az SK Batterytől, mi történt a gyártóüzemben, mi okozta előbb a balesetet, majd pár órával később a rosszulléteket és lehet-e tudni, mennyien és milyen állapotban vannak az érintett munkatársaik közül. Amint a cég válaszol, frissítjük cikkünket.

Frissítés 17:45-kor: Cikkünk megjelenése után a cég azt írta, kedd délelőtt az összeszerelési folyamat során kis mennyiségű anyag fröccsent az egyik munkavállalóra. A dolgozó arcmaszkot viselt, azonban az anyag minimálisan érintkezett a nyakával.

„Az alkalmazott azonnal az orvosi szobába ment kivizsgálásra, ahol mindent rendben találtak. A vállalat alapos vizsgálatot ajánló politikáját követve azonban a munkavállalót további vizsgálatokra kórházba szállították. A kórházi vizsgálat sem igazolt semmilyen rendellenességet, így a munkavállaló még aznap hazatérhetett” – folytatták.

Az esetet jelentették az illetékes hatóságoknak, akik azonnal helyszíni ellenőrzést végeztek, és a területen dolgozó összes munkavállalót evakuálták a telephelyen kívülre. „Az illetékes hatóságok által végzett alapos területi vizsgálatot követően bebizonyosodott, hogy a levegőminőségi mérések során nem tapasztaltak rendellenességet, így a munka az ellenőrzést követően folytatódhatott”.

Az SK On Hungary Kft. (korábbi nevén SK Battery Hungary Gyártó Kft.) a dél-koreai székhelyű SK On Co., Ltd. magyarországi leányvállalata. 2017 októberében alapították, két évvel később 430 ezer m²-es gyártóüzemet hozott létre Komáromban 330 millió dolláros beruházással, évi 7,5 GWh-nyi (mintegy 25 ezer autóhoz elegendő) akkumulátor gyártására. A beruházáshoz a kormány 2018-ban 8,2 milliárd forintnyi támogatást ítélt meg.

Az akkumulátorgyártás más vegyipari tevékenységekhez hasonlóan veszélyes üzem. A technológia elvileg rendelkezésre áll a gyárak biztonságos üzemeltetéséhez, de ehhez arra is szükség lenne, hogy a jogszabályok és hatóságok kellően szigorúak legyenek a cégekkel. Magyarországon azonban a tapasztalatok alapján inkább az a jellemző, hogy eltakarítják az ágazat útjából a törvényeket.

Az akkumulátorgyártás hazai felfutásával cikksorozatban foglalkozunk, az eddigi részek itt olvashatók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!