Több száz illegális fegyver került ki a világba Rajkáról, ahol a szlovákiai fegyverkereskedők központja volt

2024. április 23. – 12:06

Több száz illegális fegyver került ki a világba Rajkáról, ahol a szlovákiai fegyverkereskedők központja volt
Csupor Máté rendőrőrnagy és dr. Takács Péter főügyész szerint egy bűnszervezetet is feltérképeztek – Fotó: Laczó Balázs/ Telex
Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Hamarosan vádat emel a Mosonmagyaróvári Járási Ügyészség azokkal a szlovák fegyverkereskedőkkel szemben, akiket az elmúlt 25 év legnagyobb magyarországi fegyver- és lőszerfogási ügyében tartóztattak le. A csoport a korábbi laza törvények miatt Szlovákiában legálisan vásárolható hatástalanított fegyvereket alakított át. Ezek közül többet beazonosítottak, nagy részük viszont még felbukkanhat a világban erőszakos bűncselekményeknél. A rendőrség szerint a nemzetközi hatóságokkal közösen jó esély van rá, hogy megtalálják őket.

Két éve Rajkán 59 fegyvert találtak

A Nemzeti Nyomozó Iroda 2022 júliusában 59 fegyvert, több mint 45 ezer lőszert és több kiló robbanóanyagot foglalt le a magyar–szlovák határ közelében lévő Rajkán.

Amint Csupor Máté rendőr őrnagy, a Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztályájának győri osztályvezetője kedden elmondta: egy autó vezetőjénél találtak egy forgótáras lőfegyvert és 9 darab lőszert, amikre az illetőnek nem volt engedélye. Ezután 30 órán keresztül végeztek házkutatást a hozzá köthető családi házakban, és ennek eredményeként került sor az elmúlt 25 év legnagyobb hazai lőfegyver-, lőszer-, és robbanóanyag-lefoglalására.

A különböző harcászati eszközöket Dusan S. és feleségének rajkai házában találták, a gyanú szerint ő volt a fegyverkereskedő bűnbanda feje. A házaspárhoz köthető raktárban talált fegyverek közül 40-re volt szlovákiai engedély, de ezek itthon nem számítottak érvényesnek. További 18 módosított lőfegyvert találtak, és lefoglaltak egy Németországban ellopott, körözött puskát is.

A lefoglalt fegyverek egy része tehát illegális átalakításon esett át korábban Szlovákiában, és a fegyvereket még átalakítás előtt olyan strómanok vásárolták meg eredetileg, akik minimális ellenértékért cserébe csak a nevüket adták az üzlethez. Névleg ők szerepeltek a dokumentációkon, viszont a fegyverek valódi birtoklói már nem ők voltak.

Ilyet használtak a párizsi terrortámadásnál

Az ügy hátteréről az őrnagy elmondta, hogy a korábbi katonai lőfegyverek tízezreit hatástalanítva multicégek vásárolták fel Szlovákiában, és a 2020-as évekig lazának számító szlovák fegyvertörvénynek köszönhetően ezeket bárki megvehette. Azonban könnyen alakították át őket élet kioltására alkalmas fegyverré, és mint kiderült, a 2015-ös párizsi terrorista merényletnél is illegálisan átalakított szlovák lőfegyvereket használtak. Európai nyomásra a törvények mára szigorodtak.

Az ügyet felügyelő Mosonmagyaróvári Járási Ügyészség és a szlovák Speciális Ügyészség vezetői az Eurojust égisze alatt 2023 januárjában magyar kezdeményezésre felállítottak egy szlovák-magyar nyomozócsoportot annak tisztázására, hogy a lefoglalt lőfegyvereket mikor és hogyan szerezték be, kapcsolódott-e bűnszervezet a lefoglalt lőfegyverraktárhoz – mondta Takács Péter vármegyei főügyész. A közös nyomozás eredményeként a szlovákiai Tátrában a hatóságok – a KR NNI a szlovák NAKA-val együtt és EUROPOL bevonásával – 2023 áprilisában ismét felszámolt egy fegyverraktárat.

A négyfős szlovák banda három éven át – 2014 és 2016 között – több mint félezer fegyverrel kereskedett, és több mint 600 fegyvert regisztráltak a nevükre. A csapat egyik tagja más ügyben jogerős szabadságvesztését töltötte Szlovákiában, három társán összehangolt nemzetközi akcióban 2023. április 19-én rajtaütöttek. Ekkor egyszerre három helyszínen csaptak le Szlovákiában: Nagyszombaton, Nyitrabányán és Rózsahegyen.

A nyomozók a három férfi lakásán házkutatást végeztek, majd kihallgatták őket. Kiderült: egyikük eredetileg egy esztergályosműhelyként funkcionáló kétszintes épületben lakott Rózsahegyen, aminek egy részét lakóhellyé alakította át. A férfi társaival közösen itt raktározhatta az általuk megvásárolt hatástalan fegyvereket, majd azokat itt alakíthatták át újra éles lőfegyverré. A műhelyben a nyomozók 14 fegyvert, kb. 2000 különböző kaliberű lőszert, összesen közel 70 pisztoly- és gépkarabélytárat, gránátot és saját gyártású hangtompítót foglaltak le.

A nyomozás lezárult, de a fegyvereket még kutatják

A főügyész elmondta: ezután 2023 szeptemberében Szlovákiában és Rajkán tartott kutatást a NAKA és a Nemzeti Nyomozóiroda. Az akció során Pozsonyban például 10 ezer lőszer és számos engedéllyel tartott lőfegyvert találtak egy tanúként meghallgatott férfi lakóhelyén, Rajkán pedig engedély nélkül tartott fegyverek kerültek elő.

Mind elmondták, a nyomozás lezárult és a nyomozati iratokat hamarosan átküldi a rendőrség az ügyészségnek. Magyarországon három szlovák állampolgár ellen emelhetnek hamarosan vádat, Szlovákiában négy emberrel szemben zárul majd le az eljárás. A közös munka eredményeként feltérképeztek egy szervezett bűnözői kört, aminek fő profilja az illegális fegyverkereskedelem.

Csupor Máté őrnagy szerint bár az eljárás lezárult, a munkát folytatni kell, mert a még nem beazonosított lőfegyverek bárhol előfordulhatnak a világban, és az ukrajnai háborús helyzetben Ukrajna szomszédainak közös érdeke az illegális fegyverkereskedelemmel való küzdelem.

A 2022-ben Rajkán lefoglalt fegyverek – Fotó: Police.hu
A 2022-ben Rajkán lefoglalt fegyverek – Fotó: Police.hu

Eddig egyébként az Európa határait is átlépő kutatás során összegyűjtötték a 600 fegyver sorozatszámát és elküldték az elemzőknek, többek között sikerült felkutatni kettőt Svédországban, ahol 2016-ban rablást követtek el velük. Foglaltak le fegyvert Spanyolországban is, és erőszakos bűncselekmény során bukkant fel három fegyver a dél-afrikai Pretoriában. A Telex kérdésére az osztályvezető hozzátette: körülbelül 100 lőfegyvert tudtak eddig dokumentációval vagy lefoglalással azonosítani, tehát a legalább 600 lőfegyver többsége még kint van, de „remélhetőleg sikerül felkutatni a többit is, és bővülni fog még az elkövetői kör”.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!