Gránát és hangtompítós pisztoly is előkerült a magyar és szlovák nyomozók által lefülelt fegyverraktárból

2023. április 25. – 09:37

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly júliusban a Nemzeti Nyomozó Iroda 59 fegyvert, több mint 45 ezer lőszert és több kiló robbanóanyagot foglalt le a magyar–szlovák határ közelében lévő Rajkán. A fegyverraktár egy szlovák házaspárhoz volt köthető. A nyomozás során kiderült, hogy a lefoglalt fegyverek egy része illegális átalakításon esett át korábban Szlovákiában. A mostani rajtaütésben azokat kapták el a magyar és a szlovák nyomozók, akik az átalakításokat végezték, írja a police.hu A négyfős szlovák banda 2014 és 2016 között több mint félezer fegyverrel kereskedett, és több mint 600 fegyvert regisztráltak a nevükre.

A korábbi szlovák fegyverszabályok lehetővé tették, hogy egy személyi igazolvány bemutatásával bárki hatástalanított fegyvert vásárolhasson. A 2015-ös párizsi terrortámadás elkövetői is ilyen illegálisan átalakított szlovák lőfegyvereket használtak, és azt is lehet tudni, hogy több százezer hasonló fegyver került a feketepiacra Szlovákiában.

A banda egyik tagja jelenleg is börtönben van, három társát április 19-én fogták el a rendőrök egy nemzetközi akció keretében. A szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) és a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozóin kívül a szlovák készenléti kommandó tagjai is részt vettek a rajtaütésben. Egyszerre egy időben három helyszínen csaptak le Szlovákiában: Nagyszombatban, Nyitrabányán és Rózsahegyen.

A lefoglalt fegyverek és lőszerek – Fotó: Police.hu A lefoglalt fegyverek és lőszerek – Fotó: Police.hu
A lefoglalt fegyverek és lőszerek – Fotó: Police.hu

Az akció csúcspontja a 47 éves Jan H. elfogása volt, akinek rózsahegyi műhelyében 14 fegyvert, körülbelül 2000 különböző kaliberű lőszert, összesen közel 70 pisztoly- és gépkarabélytárat, gránátot és saját gyártású hangtompítót foglaltak le.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!