Ez a NER őszödi pillanata – Magyar Péternek és a DK-nak is üzentek a Momentum programbemutatóján

2024. április 19. – 13:35

Ez a NER őszödi pillanata – Magyar Péternek és a DK-nak is üzentek a Momentum programbemutatóján

Másolás

Vágólapra másolva

Kampányindítót és programbemutatót tartott a Momentum péntek délelőtt: Donáth Anna pártelnök szerint a kormány fut az események után, megtört a „Megafon-varázslat”, Cseh Katalin EP-képviselő arról beszélt, hogy a ciklusban „stréberek” voltak, így vannak eredményeik és terveik is, Soproni Tamás polgármester pedig olyan momentumos önkormányzatokat ígért, amik nem ugranak el a felelősség elől.

„Ez nem az első, és nem is az utolsó kampány az életünkben” – kezdte beszédét Donáth Anna a párt elnöke és EP-listavezetője, aki szerint erőt kell mutatniuk a következő hetekben. Arról beszélt, hogy mindenki érzi: ez most valami más, a rendszer megrendült, a társadalom pedig megmozdult. Donáth szerint a kormány elvesztette a kontrollt és kiderült, hogy az a családokról szóló politika amit felépítettek mennyit ér: semmit. Utalt Magyar Péter hangfelvételére is, amiből kiderült, hogy a maffiakormány nem túlzás, hanem létezik. „Mondjuk ki, ez a NER őszödi pillanata.”

Szerinte Magyar Péter jelentős érdeme, hogy kihúzta az embereket az apátiából. Donáth azt mondta, a „repedések” már rég ott voltak a rendszeren, ezeknek pedig egy részét a Momentum okozta. Büszke például Hadházy Ákos és Tompos Márton munkájára, akik a „hatalom romlottságának bizonyítékait tárják fel”. Kiemelte, hogy a kegyelmi botrányt sem hagyták annyiban: ők szervezték az első tüntetéseket, ők követeltek további információkat. Ezek szerinte mind szikrák voltak.

Donáth Anna – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Donáth Anna – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A pártelnök a DK előrehozott választással kapcsolatos ígéretéről is beszélt is: szerinte hiba ezzel kábítani a választókat, vagy például azzal, hogy Rogánnak magángéppel kell menekülnie holnap az országból. Örül az elmúlt napok fejleményeinek, hogy „az összefogásmantra” lekerült az asztalról, mivel az összefogás szerinte önmagában nem teljesítmény. „Pláne, ha valaki összefog azzal, akivel 15 éve szétszakadtak” – utalt vélhetően a DK–MSZP–Párbeszéd-szövetségre.

A Magyar Péter körül kialakult aggodalmat Donáth megérti, mert sok az olyan kérdés, amiben hasonlít álláspontja Orbánéhoz. A Magyart gyanakvóan nézőknek azt üzenete: a Momentum nem fog félni, mikor számon kell kérni Magyar Pétert külpolitikai álláspontja, vagy Oroszországhoz való hozzáállása miatt. „Ki kell mondanunk, hogy a Magyar Péter-féle mozgalom olyan energiákat hozott, ami elengedhetetlen a kormányváltáshoz”. Hozzátette: megérti Magyart, hogy nem akar együttműködni az „óbaloldallal”, a DK-nak pedig „lelke rajta”, hogy elutasítja az együttműködést.

Stréber EP-képviselők és a holnap városai

„Az a jó hírem, hogy mi Donáth Annával stréber képviselők voltunk, rengeteg eredmény van a kezünkben” – mondta Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője, aki a párt EP-listájának második helyén szerepel. Az elmúlt öt évből kiemelte a közvetlen EU-s forrásokért való küzdelmet. Szerinte ennek köszönhető, hogy jelentősen nőttek ezek a források, az önkormányzatok és a civil szervezetek pedig a kormány megkerülésével juthatnak EU-s pénzhez. Cseh Katalin arról beszélt, hogy az „Orbán-rendszer csápjaival” szemben csak az EU-n keresztül tudják sikeresen fellépni, rengeteg ügyben európai szintről kell cselekedniük. Az elmúlt öt év megszerzett tudásával alkották meg részletes programjukat, ami nem annyi, hogy „folytatjuk”.

Programjuknak része, hogy még több közvetlen forrásra lehessen pályázni, ebből például a lakhatási válságra nyújtanának pályázatokon keresztül megoldást, de a vonatos utazás árát is csökkentenék, hogy sokkal elérhetőbb legyen. Cseh elmondta, hogy folytatni szeretnék a harcot, hogy Magyarország újra európai jogállam legyen. „Az irdatlan korrupció nem maradhat a szőnyeg alatt”, ezért csatlakoznának az Európai Ügyészséghez is. Ha ezt az Orbán-kormány nem teszi meg, akkor Cseh Katalin szerint ezt is az uniós forrásokhoz kell kötni. „Nem hagyhatjuk, hogy a Fidesz kivezessen minket Európából, nem hagyhatjuk, hogy a zsarolópolitikával kiszolgáltassák Magyarországot Oroszországnak és Kínának” – mondta.

Soproni Tamás – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Soproni Tamás – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A párt A holnap városai című önkormányzati programját Soproni Tamás, VI. kerületi momentumos polgármester mutatta be. Soproni arról beszélt, hogy mint önkormányzat, ők vannak a legközelebb az emberekhez, ezért hozzájuk fordulnak a kisebb problémájukkal is. Szerinte attól, hogy valami nem az önkormányzat felelőssége, valahogy mindig tudnak segíteni az embereknek. „Erre különösen szükség van, mikor az állam minden pénzt kivon” – mondta. Emellett az önkormányzatokban megcsinálhatják azt kicsiben, amit az országban is szeretnének majd egyszer nagyban. Ilyen például, hogy Soproni minden nemzeti ünnepre meghívta a Fidesz politikusait is, hogy mondjanak beszédet.

„Egy dolgot biztos ígérhetünk a választóknak, mi nem fogunk elugrani a felelősség elől” – mondta a polgármester. A programjukban négy fő pontot jelöltek ki: szabadság, egészség, biztonság és fejlődés. Szabadság alatt azt értik, hogy az önkormányzatnak a meleg, a cigány ugyanolyan fontos, mint bárki más, „ha momentumost választasz, nem fog elszaladni a Pride zászlóval mint Novák Előd” – mondta. Az egészség többek közt azt jelenti, hogy szűrőprogramokat biztosítanak, de az utcán és a közterületeken is fontosnak tartják: több fát és zöldet szeretnének, ahol lehet sétálni, futni és találkozni.

A biztonságnál szempont, hogy úgy fejlesztenek, hogy minden közlekedő biztonságban legyen, de a szociális biztonságot is kiemelt helyen kezelik. A fejlődés alatt pedig azt értik, hogy „nem tötymörögnek” hanem folyton haladnak előre. Soproni megígérte a választóknak, hogy ahol ellenzékbe kerülnek ott „kérlelhetetlen számonkérői” lesznek a polgármestereknek, NAV-osként, ellenőrként fognak viselkedni, mert egy jó önkormányzati képviselőnek ez is a dolga. Szerinte ahhoz, hogy ne csak ellenzékből politizáljanak, most rengeteg munkára van szükség. „Hozzunk együtt változást az önkormányzati politikába!” – zárta beszédét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!