Már tizenkét gyanúsítottja van annak a titkos ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

2024. április 19. – 05:00

Már tizenkét gyanúsítottja van annak a titkos ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt
A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság, ahol az egyik fogvatartott is dolgozott – Fotó: Laczó Balázs / Telex
Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Ma is letartóztatásban van a szeptember 1-jén őrizetbe vett volt győri rendőrkapitány, és amint a Telex megtudta, a szigorúan titkosított nyomozás során már 12 személyt hallgattak ki gyanúsítottként. A volt kapitányon kívül ráadásul már év eleje óta egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki információink szerint szintén fontos és magas rangú – évek óta nyugalmazott – rendőr.

A nyomozás titkos, máig nem árultak el több részletet annak hátteréről, hogy miért vették őrizetbe és tartóztatták le 2023. szeptember 1-jén a hivatalosan „egyik vidéki rendőrkapitányként” nevezett rendőri vezetőt, akiről a Telex akkor megtudta, hogy a győri volt rendőrkapitányról, Váczi Attila rendőr ezredesről van szó. Őrizetbe vétele után az országos rendőr-főkapitány visszavonta Váczi kapitányi kinevezését.

A Győri Regionális Nyomozó Ügyészség hivatali bűncselekmények gyanúja miatt nyomoz az ezredes ellen, a nyomozás okáról és a hivatali bűncselekmények jellegéről az ügyészség több információt eddig nem közölt, és most sem teszi.

Úgy tudjuk azonban, hogy a Győri Törvényszék Katonai Tanácsa nem csak a volt kapitányt tartóztatta le. Ez év elején hasonló kényszerintézkedés alá vontak ugyanebben az ügyben egy másik magas rangú győri rendőrt, aki évekkel ezelőtt nyugállományba vonult. Megkeresésünkre az ügyben illetékes Központi Nyomozó Főügyészség azt válaszolta, a személyiségi jogokra és a nyomozás érdekeire figyelemmel több információ erről jelenleg nem adható, de megerősítette, hogy a gyanúsítottak közül ketten állnak jelenleg letartóztatás hatálya alatt.

A volt kapitányságvezető Váczi letartóztatását először november 4-én, majd utoljára idén márciusban hosszabbították meg.

A nyomozás első látványos mozzanata a tavalyi őrizetbe vétel volt, ám azóta az újabb és újabb adatok birtokában az érintetti kör meglepő mértékben bővült.

A nyomozó ügyészek ugyanis nem kevesebb mint 12 személyt hallgattak ki gyanúsítottként a hivatali bűncselekmények gyanúja miatt indult nyomozás során – a Központi Nyomozó Főügyészség Telexnek adott válasza szerint.

Így nagyságrendjét tekintve a terhelti kör lassan a volt lébényi rendőrök ügyéhez kezd hasonlítani, utóbbiban egyébként szintén a Győri Regionális Nyomozó Ügyészség nyomozott és emelt vádat. Sokan emlékezhetnek rá, hogy az említett eljárás 18 volt autópálya-rendőr ellen folyt korrupció miatt, és 2021 márciusában zárult le jogerős ítélettel. A volt lébényi autópálya-rendőrök azzal rontották a hatóság hírnevét, hogy 2018 szeptembere előtt rendszeresen pénzt szedtek az M1-es autópálya Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán a külföldi tehergépkocsik és turistabuszok vezetőitől a továbbhaladás tarifájaként.

Az eljárás során az ügyészség akkor egyezséget kötött az autópálya-rendőrökkel, valamennyien tényfeltáró vallomást tettek és felelősségüket elismerve a tárgyalásról is lemondtak a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa előtt tartott előkészítő ülésen 2021. március első hetében. A vád indítványával egyezően két-három év letöltendő börtön-, valamint pénzbüntetést és vagyonelkobzást szabtak ki.

Ennek a súlyos következményekkel járó korrupciós ügynek a tapasztalata alapján az általunk megkérdezett jogászok megerősítették, hogy a fogva tartott rendőröket rendszerint nem a köztörvényes rabok között őrzik, és ha külön intézetet e célra nyilván nem kell az államnak fenntartania, őket elkülönítik a többi fogvatartottól.

A Telex úgy tudja, a jelenlegi ügyben jellemzően nem korrupcióról van egyébként szó. A bűncselekmények együttese többrétű, bonyolult, és a kör is bővülhet még a következő hónapokban. Felmerülhetett például többször a hivatali visszaélés gyanúja, amit megvalósíthat valaki például egy szívesség törvénytelen teljesítésével is.

A titkosítás révén még azt is büntetéssel fenyegetik, ha például az egyik gyanúsított a másikkal beszél az őket nem érintő gyanúpontról. Egy általunk megkérdezett jogász feltételezése szerint a titkosítás is elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a szabadlábon védekező gyanúsítottak se cserélhessenek egymással információt.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!