A nyomozók lefoglalták az állami milliárdos bizniszben érintett, túlárazottnak tűnő Covid-gyorstesztek szerződéseit

2024. április 18. – 08:34

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) kiadná azokat az eddig nem ismert iratokat, amelyek több százezer antigéngyorsteszt állami megrendeléséről szólnak, de ezt mégsem tudják megtenni, ugyanis a nyomozók lefoglalták a dokumentumokat – írta a Hvg.hu.

A gyanús szerződések dokumentációját Ujhelyi István európai parlamenti képviselő kérte ki az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) jogutódajaként működő Okfőtől, hátha azokból kiderül, hogy milyen érvek alapján döntöttek a beszerzéseknél a közbeszerzési eljárások mellőzéséről. Révész János, az Okfő vezetője április 10-i válaszlevelében azt írta:

„Jelenleg olyan hatósági eljárás van folyamatban, melyben az érintett dokumentumok lefoglalásra kerültek, így az ezekkel kapcsolatos dokumentációt nem áll módomban kiadni.”

A koronavírus-világjárvány idején az állam az ÁEEK-en keresztül több százezer antigéngyorstesztet vásárolt fideszes hátterű cégektől, a tesztek árának felét pedig előlegként elutalták a cégeknek, amelyekkel egyébként közbeszerzés nélkül szerződtek. A cégek összesen közel 5 milliárd forint értékben szerződtek túlárazottnak tűnő Covid-gyorstesztek szállítására, majd a százmilliós osztalékok kifizetése után fantomizálták ezeket a cégeket.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2024 februárjában a fantomizálódás gyanúja miatt indított eljárást a Minerva Tanácsadó és Forgalmazó Kft.-vel szemben. A Minerva Kft. csak a beszerzések előtt három hónappal jött létre, három év alatt csupán ez az egy beszerzés hozott neki bevételt, majd tavaly októberben elindult a felszámolása. A cég résztulajdonosa és ügyvezetője korábban az a Martos Dániel volt, aki éveken át a ferencvárosi Fidelitas, majd a Fidesz helyi vezetőinek egyike volt, 2004 és 2005 között Szijjártó Péter jelenlegi külügyminiszter parlamenti gyakornokaként tevékenykedett, ezután pedig Pelczné Gáll Ildikó titkára lett.

Martos később a IX. kerületi vagyonkezelő cég parkolási ügyekért felelős vezérigazgató-helyettese volt, majd akkor távozott, amikor a 444 leleplezte, hogy a parkolóautomatákból származó bevételnek csak töredéke jut el a kerülethez. Martos és a gyorstesztüzletben nyertes cégben érdekelt üzlettársa, a korábban szintén a Fidelitasban dolgozó Palócz Adrienn 2021-ben szálltak ki a Minervából, amelyet egy borsodi zsákfaluban élő fiatalnak adtak el. Ekkor fejenként 98 millió forint osztalékot fizettek ki nekik, majd elkezdődött a cég felszámolása.

A másik érintett cég a Rayrai Kft., amely egy thaimasszázs-szolgáltatóból vált milliárdos árbevételű gyógyászati nagykereskedővé, az 1,72 milliárdos állami megbízás előtt és közben a cégben Kupper András és Tasnádi László volt belügyi államtitkár lettek tulajdonosok, ők osztalékként 795 millió forintot kaptak. Mivel a cég 2021-ben és 2022-ben is minimális árbevétel mellett már veszteséges volt, idén január 1-jén megindították a felszámolását. A Hvg.hu cikke nyomán Vadai Ágnes DK-s képviselő írásbeli kérdése feljelentésként landolt a rendőrségen, ahol először elutasították, de az ügyészség mégis nyomozást rendelt el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!