A Fidelitast is megjárta és Szijjártó gyakornokaként is tevékenykedett annak a cégnek a korábbi vezetője, amellyel szemben NAV-nyomozás indult

2024. február 23. – 08:18

Másolás

Vágólapra másolva

Eljárást folytat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal annak a három cégnek az egyikével, a Minerva Tanácsadó és Forgalmazó Kft.-vel szemben, amely a közbeszerzési szabályok megkerülésével kapott milliárdos állami megbízást a koronavírus-járvány idején, amikor több százezer antigéngyorstesztet vásároltak tőle az Állami Egészségügyi Ellátó Központon (ÁEEK) keresztül, írja a Hvg.hu.

A lap kérdésére a NAV nem árulta el, hogy van-e gyanúsítottja az ügynek, de az eljárás a fantomizálódás gyanúját felvető tulajdonosváltás miatt indult. A három, közbeszerzésben érintett cég közül kettő fideszes hátterű volt, amelyek addig ismeretlenek voltak az egészségügyi piacon. Mint kiderült, az ÁEEK előlegként átutalta nekik a vételár felét, és mivel az összeg fedezte a gyorstesztek beszerzési árát, a cégek kockázat nélkül tudtak zsíros üzletet kötni az állammal.

Az adóhatóság nyomozásában érintett Minerva Kft. csak a beszerzések előtt három hónappal jött létre, három év alatt csupán ez az egy beszerzés hozott neki bevételt, majd tavaly októberben elindult a felszámolása.

A lap birtokába jutott dokumentumok szerint a cég résztulajdonosa és ügyvezetője korábban az a Martos Dániel volt, aki éveken át a ferencvárosi Fidelitas, majd a Fidesz helyi vezetőinek egyike volt, 2004 és 2005 közt Szijjártó Péter jelenlegi külügyminiszter parlamenti gyakornokaként tevékenykedett, ezután pedig Pelczné Gáll Ildikó titkára lett. Szintén Martos később a IX. kerületi vagyonkezelő cég parkolási ügyekért felelős vezérigazgató-helyettese volt, majd akkor távozott, amikor a 444 leleplezte, hogy a parkolóautomatákból származó bevételnek csak töredéke jut el a kerülethez.

Martos és a gyorstesztüzletben nyertes cégben érdekelt üzlettársa, a korábban szintén a Fidelitasban dolgozó Palócz Adrienn 2021-ben szálltak ki a vállalkozásból, amelyet egy borsodi zsákfaluban élő fiatalnak adtak el. Ekkor fejenként 98 millió forint osztalékot vettek ki, majd a cég felszámolása elkezdődött.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!