Jogellenesen titkolóztak az MNB-alapítványok költéseiről

2024. április 16. – 15:57

Másolás

Vágólapra másolva

Jogellenesen titkolóztak arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank alapítványai kiknek adnak pénzt, mondta ki ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága. A strasbourgi ítélet 2015 óta, kilenc éve húzódó ügyet zár le: Zöldi Blanka, a Lakmusz.hu főszerkesztője akkor még a Direkt36 munkatársaként próbált közérdekű adatigényléssel hozzáférni a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak költéseiről szóló információkhoz.

Zöldit a Transparency International Magyarország Karsai Dániel alkotmányjogásszal együttműködve képviselte a perben, írja a HVG. Az MNB 2014-ben 267 milliárd forintnyi közpénzt csurgatott különböző alapítványokba, írta az esetről Zöldi. Ennek apropóján hangzott el Kósa Lajos szájából a később tüntetéseken skandált szlogenné vált legendás mondat arról, hogy az MNB-ből utalt pénzek az alapítványok számlájára megérkezvén „elvesztik közpénz jellegüket”.

Zöldi ezeknek a közpénzjellegüket elvesztett pénzeknek ment volna utána, ám az alapítványok nem voltak hajlandók kiadni a kért információkat. A magyar jogorvoslati lehetőségek kimerítése után 2018-ban fordult a strasbourgi bírósághoz, mely öt év alatt hozta meg a döntését az ügyben. Eszerint a magyar kormány megsértette az európai emberi jogi egyezményt azzal, hogy nem közölték az érintett alapítványok által támogatott magánszemélyek neveit.

A Transparency International Magyarország 2015 eleje óta dolgozik együtt Karsai Dániellel, akinél 2022 augusztusában diagnosztizálták az ALS nevű, gyógyíthatatlan betegséget. Karsai, aki azóta már Strasbourgban is pert indított azért, hogy méltóságteljesen halhasson meg, április elején hagyta abba ügyvédi tevékenységét és lépett ki a Budapesti Ügyvédi Kamarából.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!