Szabó Bálint botrányt csinált a szegedi közgyűlésen

2024. április 12. – 13:43

Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A saját ügye miatt vitatkozott a polgármesterrel a Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésén Szabó Bálint, a Független Városi Szövetség önkormányzati képviselője. Az ülés végén, a szavazás megkezdésekor a polgármester pultja elé állva Szabó azt kérdezgette Botka Lászlótól, ad-e ki sajtóközleményt a városháza arról, hogy ő továbbra is képviselő, és az ezzel szemben hozott bírósági döntés érvénytelen. Botka László a biztonsági őröket kérte, hogy távolítsák el Szabót, mert akadályozza a munkát, azaz a szavazást. A biztonságiak elterelték onnan Szabó Bálintot, és a képviselők szavaztak a már megtárgyalt napirendi pontokról.

Előzőleg Szabó több felszólalásában is sérelmezte, hogy a szegedi városháza két napja kiadott egy közleményt, ami a hazai sajtóban több újságban és a Szeged.hu önkormányzati lapban is megjelent, arról, hogy ő a Pécsi Törvényszék határozata alapján méltatlan a képviselői tisztségre. Erről és az ügy hátteréről két napja beszámoltunk. Szabó egy új, a jelenlegi jogi helyzetét ismertető városházi közlemény kiadását kívánta elérni.

Az ügy előzményeinek több felvonása van. Szabó Bálint egy nappal korábban a Facebook-oldalán közölte, hogy elment a Pécsi Törvényszékre, ott a törvényszék elnökétől soron kívüli vizsgálatot és jogorvoslatot kért, mert szerinte a törvényszék jogellenesen érvényesített egy határozatot, amit ő nem vett át, az így nem léphetett érvénybe.

Ebben a határozatban szerepelt az, hogy Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselő a Pécsi Törvényszék szerint, az önkormányzati törvény és a szegedi közgyűlés döntése alapján méltatlanná vált a képviselői mandátumához, mert korábban a Fővárosi Törvényszék négy évre felfüggesztett, másfél év börtönbüntetésre ítélte. Szabó 2022 szeptemberében üldözőbe vette Orbán Viktor miniszterelnök gépkocsioszlopát Budapesten a Nagykőrösi úton, és rendőri intézkedést is akadályozott, ezért ítélték el. Az önkormányzati törvény szerint „méltatlan”, a képviselői munkára, mert „szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélték”, és ezen az nem változtat, hogy az ítélet felfüggesztett büntetés.

Szabó Bálint képviselői mandátumát tavaly szeptemberben vonta vissza egyhangú döntéssel a szegedi közgyűlés, majd erről januárban a Pécsi Törvényszék megállapította, hogy törvényes döntés volt. Ezt Szabó Bálint vitatta. A szegedi polgármesteri hivatal szerint Szabó ezután semmilyen hivatalos bírósági iratot nem vett át, arra hivatkozva, hogy nincs lakcíme. A Pécsi Törvényszék azonban április 8-i dátummal jogerőre emelte a döntését, és erről értesítette a szegedi városházát.

A helyzet azonban mégis megváltozott a közgyűlés kezdetére. Martonosi Éva, Szeged jegyzője az április 12-i ülésen napirend előtt elmondta, hogy a Pécsi Törvényszék telefonon hívta fel a szegedi városházát, és közölték, hogy hatályon kívül helyezték a Szabó Bálinttal kapcsolatos, négy nappal korábbi döntésüket. Így Szabó Bálint továbbra is képviselő, részt vehet a közgyűlésen és az önkormányzat munkájában. Martonosi Éva, Szeged jegyzője azt is elmondta, hogy a húszéves szakmai pályafutása alatt ilyen jogi helyzettel ő még nem találkozott. Az ülés előtt a Szeged TV élő közvetítése szerint biztonsági emberek próbálták meggátolni Szabó Bálintot abban, hogy belépjen a városházára, de azután mégis beengedték, így részt vett a közgyűlésen.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!