Már 507 gyermekotthont vizsgáltak meg soron kívül

2024. április 10. – 17:42

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdáig 507 gyermekotthont vizsgáltak meg soron kívül, ebből 405 állami, 3 nem állami és 99 egyházi fenntartásban működik – írja az Atv a Belügyminisztérium válaszára hivatkozva.

A gyermekotthonokban soron kívüli hatósági vizsgálat zajlik márciusban és áprilisban a bántalmazási esetek belső kivizsgálására fókuszálva. A soron kívüli hatósági ellenőrzés 530 bentlakásos gyermekintézményt érint.

„A gyermekotthonok soron kívüli hatósági ellenőrzése olyan átfogó ellenőrzés, amely az intézmény egészére kiterjed (…)” – írta a minisztérium az Atv-nek.

A vizsgálat többek közt

  • a gyermekbántalmazási esetekre,
  • az ezzel kapcsolatban tett feljelentésekre,
  • a bántalmazott gyermek számára nyújtott egyéni és csoportos segítségre,
  • a bántalmazási esetek belső kivizsgálására,
  • a megtett intézkedésekre, valamint
  • a panaszkezelési gyakorlat áttekintésére fókuszál.

Az Atv arra is kíváncsi volt, hogy eddig találtak-e olyan intézményt, ahol felmerült a bűncselekmény gyanúja. Erre a belügyi tárca azt válaszolta, hogy meg kell várni a vizsgálat végét, utána tudnak érdemi információt mondani.

A kormány azután fordult rá a gyermekvédelem kérdésére, hogy kiderült: Novák Katalin elnöki kegyelmet adott K. Endrének, aki egy gyermekotthon pedofil igazgatójának segített eltussolni az ügyét. A kegyelmi ügy miatt lemondott Novák Katalin, Varga Judit és részlegesen Balog Zoltán is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!