Nem kell több tank és vadászgép: már katonai identitásért felelős miniszteri biztosa is van a honvédségnek

2024. április 9. – 12:01

Másolás

Vágólapra másolva

Vannak új honvédségi gépeink, új tankjaink és gyalogsági harcjárműveinek, és az új Gripenek is hamarosan jönnek, mire lehet még szüksége a honvédségnek? – tehette fel magában a kérdést Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. Hát egy katonai identitásért felelős miniszteri biztosra! Igen, katonai identitásért felelős miniszteri biztost nevezett ki a honvédelmi miniszter: a pozíciót dr. Töll László ezredes, hadtörténész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka tölti be.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf azzal indokolta a miniszteri biztos kinevezését, hogy a Magyar Honvédség kultúraváltáson megy keresztül, amihez elengedhetetlen „a több mint ezeréves hadtörténelmünkből fakadó katonai hagyományok élővé tétele a hadsereg mindennapi életében”.

Na de mik ezek a katonai hagyományok? Innentől megint a honvédelmi minisztérium közleményét idézném: „katonai hagyományainkat az ősi harcos erényeket gyakorló magyar katonák nemzedékeinek hivatástudata, bátorsága és helytállása teremtette, mindez a maiak számára követendő példát és értékrendet jelent.” Ezeknek a tisztelete és gyakorlása képezi a katonai identitást, mely egyben a Magyar Honvédség szellemiségét is jelenti.

A katonai identitásért felelős miniszteri biztos feladata lesz ennek a „nagyon sajátos és egyedi eszmekörnek” tudományos igényű rendszerbe foglalására, újjáélesztése módszertanának és szemléletmódjának kidolgozása. Legfőbb célja, hogy „az évszázadokon át méltán híres magyar harcos szellemet adaptálja a jelen és a jövő kihívásaira felkészülő Magyar Honvédségre, hogy nemzeti haderőnk önazonossága úgy testületként, mint az egyes honvédek esetében kizárólag ebből fakadjon.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!