Elkezdődött a Városháza park bővítése, májustól már a budapestiek is birtokba vehetik az új pop-up parkot

2024. április 8. – 13:19

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn elkezdődött a budapesti Városháza park bővítése, az V. kerületi kibővített pop-up parkot májustól adják át a budapestieknek – közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel.

A bővítés alatt a jelenleg négyezer négyzetméternyi szabadon bejárható területet hétezerre növelik.

A Főpolgármesteri Hivatal szerint céljuk, hogy Budapest új, nyitott, zöld főterét hozzák létre.

„Visszaadjuk a budapestieknek a Városháza előtti elkerített területet, ahol parkosított agórát alakítunk ki. Közelebb hozzuk az emberekhez a Városháza napi működését, és helyet adunk sokszínű rendezvényeknek, hogy a Városháza park a kultúra és a találkozások helyszíne legyen” – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

Bardóczi Sándor főtájépítész a Facebook-oldalán azt írja: „Három metró találkozásánál egy ennyire zöldfelülethiányos belvárosi területen ez egy nagy lépés a zöldebb belváros és a város főtere irányába.”

A Városháza park kialakítására még 2021 végén írtak ki tervpályázatot, akkor Karácsony Gergely Budapest szégyenfoltjának nevezte a parkolóként használt részt. Azt, hogy a Városháza parkolóját megnyitja a nagyközönség előtt, Karácsony már a főpolgármester-választás kampányában megígérte. Később azt is elárulták, hogy igazából nem is egy szó szerint vett parkot képzeltek el, hanem egy „fásított köztér” kialakítása a cél.

A korábban bejelentett átalakításokból eddig a Városháza gyalogos passzázs megnyitása valósult meg. A Városháza tömb fejlesztésének következő lépése a korábban ígérteknek megfelelően a Városháza park végleges kialakítása lesz a tervpályázaton győztes tervnek megfelelően. Ez a Városháza jelenleg zajló homlokzatfelújítása után, a következő években valósul meg.

Cikkünk megjelenése után Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt a Facebook-oldalán reagált a Városháza park bővítésére. Bejegyzésében azt írta: „Négy és fél év után hirtelen fontos lett a kampány utolsó heteiben ma hirtelen megszüntetni a Városháza murvás parkolóját, ahol eddig a szoci képviselők Skodái parkoltak. Ha már eddig nem sikerült megvalósítani a beígért új belvárosi közparkot, ideiglenes ”pop up„ park épül a kampányra – amit akár 2020 nyarán megcsinálhattak volna már, amikor a Covid idején úgyis minden korábbinál nagyobb igény volt jó szabadtéri találkozóhelyekre. Az új városházi közpark megépítése így a következő főpolgármesterre marad.”


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!