Az egri polgármesternek tiltakozó nyilatkozatot akartak átadni helyi képviselők, de Mirkóczki Ádám bezárkózott az irodájába

2024. április 8. – 11:53

Másolás

Vágólapra másolva

Mirkóczki Ádám egri polgármesternek hétfőn egy rendkívüli sajtótájékoztató után helyi képviselők próbáltak átadni egy közös nyilatkozatot, amelyben elítélik az adatmanipulációt, de a polgármester bezárkózott egy irodába, és nem volt hajlandó átvenni a dokumentumot, írta az Egri Válasz.

A múlt hét szerdán került nyilvánosságra az a hangfelvétel, amelyen Mirkóczki azt mondta: „Nagyjából semmit nem adnék ki, úgy vagyok vele, hogy pereljen mindenért, minden érdemi részt kiveszek belőle vagy kicsontozom úgy, hogy tessék, itt van egy semmi, amivel nem tudsz mit kezdeni.” Vagy: „…ha konkrét szerződést kérnek ki, akkor meg pont kitörlök olyan részeket, ami őt érdekli. Hát kiadtuk, csak szerintünk, a mi jogi álláspontunk szerint az a: üzleti titok, b: személyes adat, c: mittudoménmi.”

A polgármester szerint ő nem általános gyakorlatról beszélt, csak egy emberre vonatkoztak az elhangzottak, megelégelte a közérdekű adatigénylésekkel szerinte visszaélő Magyar Kétfarkú Kutya Párt-os Domán Dániel tevékenységét. Ezért összehívott egy megbeszélést, ezen hangzott el a 46 másodperces, a polgármester szerint összevágott részlet.

A Mirkóczki Ádám ellen tiltakozó képviselők az egri városháza előtt – Fotó: Egri Válasz
A Mirkóczki Ádám ellen tiltakozó képviselők az egri városháza előtt – Fotó: Egri Válasz

Domán tavaly július óta próbálja kideríteni, mennyibe került a műemlék Lenkey-ház felújítása – hivatalosan 475,2 millió forint volt az ára. Közérdekű adatigényléssel fordult az illetékes szervekhez, miután nem kapott választ, pert indított a Dobó István Vármúzeum ellen a szerződések nyilvánosságra hozataláért. Miközben az elsőfokú ítélet Dománnak kedvezett, a Vármúzeum fellebbezett, ráadásul Minczér Gábor egri alpolgármester nyilvánosságra hozott egy szerződést. Domán ekkor állította, szerinte a városvezetés kozmetikázhatta a dokumentumot.

A hétfő reggeli sajtótájékoztatón dr. Pápai Ákos polgármesterjelölt azt mondta, hogy nem hangfelvételbotrány, hanem adatmanipulációs botrány van. Ennek apropóján a közgyűlés más-más politikai oldalhoz tartozó képviselői és a hozzájuk csatlakozó helyi közéleti szereplők, pártelnökök a sajtótájékoztató után felmentek a Városháza Polgármesteri Titkárságára, hogy átadják a polgármesternek vagy a helyettesének az ügy kapcsán megfogalmazott nyilatkozatot, melyet minden csatlakozó aláírt.

A delegációt Spisák György aljegyző fogadta, majd a polgármester irodájához vezette a képviselőket. A hivatal egyik dolgozója bekopogott az irodába, de Mirkóczki percek múltán sem jött elő, hogy átvegye a nyilatkozatot. Miután Pápai Ákos a polgármester egyik helyettesét, Minczér Gábor vagy Farkas Attila alpolgármestereket, illetve sem az aljegyző Spisák Györgyöt nem találta sehol, illetve Földvári Győző önkormányzati biztos sem tudott a segítségére lenni –, ragasztószalaggal a polgármester irodájának az ajtajára rögzítette a nyilatkozatot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!