Az egri polgármester hangfelvételen beszél arról, érdemi részletek kitakarásával adna ki közérdekű adatokat

2024. április 4. – 15:12

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán rejtélyes hangfelvétel került ki az Egri Ügyek helyi hírportálra, amin Mirkóczki Ádám egri polgármester állítólag arról beszél, miként áshatja alá a közérdekű adatigényléseket (a lap szerint a felvételt a Városháza Talponálló Facebook-oldal hozta nyilvánosságra). Azért rejtélyes a felvétel, mert sokáig nem lehetett megerősíteni, valóban a 2019-ben összellenzéki támogatással városvezetővé választott Mirkóczki beszél-e rajta.

Mirkóczki végül a 444-nek megerősítette, hogy az ő hangja hallható a felvételen, amin Domán Dániel, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt által az ő polgármester- és képviselőjelöltjüknek tartott helyi politikus ügyködése a téma.

Időközben a Telexnek is válaszolt Mirkóczki polgármester, elismerve, hogy az ő hangja hallható a felvételen, ami néhány hetes, és „a polgármesteri hivatal I-es tárgyalójában készült”. Lapunknak is felsorolta, hogy jelen volt a jegyző, az aljegyző, a jogi iroda vezetője és az alpolgármesterek, és jelezte, nem tudja, ki készíthette a hangfelvételt, de megteszik a szükséges lépéseket.

A megvágott felvételen – ami itt meghallgatható – olyanokat is mond Mirkóczki, mint: „Nagyjából semmit nem adnék ki, úgy vagyok vele, hogy pereljen mindenért, minden érdemi részt kiveszek belőle vagy kicsontozom úgy, hogy tessék itt van egy semmi, amivel nem tudsz mit kezdeni.” Vagy: „…ha konkrét szerződést kérnek ki, akkor meg pont kitörlök olyan részeket, ami őt érdekli. Hát kiadtuk, csak szerintünk, a mi jogi álláspontunk szerint az a, üzleti titok, b, személyes adat, c, mittudénmi.”

Domán tavaly július óta próbálja kideríteni, mennyibe került a műemlék Lenkey-ház felújítása – hivatalosan 475,2 millió forint volt az ára. Közérdekű adatigényléssel fordult az illetékes szervekhez, miután nem kapott választ, pert indított a Dobó István Vármúzeum ellen a szerződések nyilvánosságra hozataláért. Miközben az elsőfokú ítélet Dománnak kedvezett, a Vármúzeum fellebbezett, ráadásul Minczér Gábor egri alpolgármester nyilvánosságra hozott egy szerződést. Domán ekkor állította, szerinte a városvezetés kozmetikázhatta a dokumentumot.

A polgármesternek ez személyes ügy

Mirkóczki azt válaszolta a Telexnek: „Nem tudom, talán ennek a beszélgetésnek az egyéb részletei lehetnek. Jobban örültem volna, ha a teljes beszélgetést nyilvánosságra hozzák, mert akkor kiderült volna, hogy valójában itt egy emberről valamint annak köréről és közéleti ámokfutásukról van szó, akiknek én a jövőben sem kívánom kiadni még a cipőm méretét sem.”

A 444-nek is azzal érvelt, hogy megelégelte a közérdekű adatigénylésekkel szerinte visszaélő Domán tevékenységét. Ezért összehívott egy megbeszélést, ezen hangzott el a 46 másodperces, a polgármester szerint összevágott részlet. Mirkóczki így fogalmazott a 444-nek:

„Ez generálisan egy személyről szólt egy adott ügyben. Arról, hogy ha a jövőben, főleg a június 9-ig terjedő időszakban, ez az elszabadult hajóágyú további ilyen baromságokkal csuklóztatja a hivatalt, akkor hogyan járjunk el.”

Mirkóczki szerint ő nem nyomasztotta a Vármúzeumot, nem miatta fellebbeztek az elsőfokú ítélet ellen. Nyíltan kijelentette a lapnak, ha rajta múlna, nem adná ki a szerződést a jogerős ítéletig. „Ez elvi kérdés és egy személy ellen szól” – tette hozzá. Elmondta, a költségvetést és minden vonatkozó adatot nyilvánosságra hoztak már. A kiszivárgott felvétel ügyében pedig megteszi a szükséges jogi lépéseket.

Mindezek után Lőcsei Lajos, a Momentum országgyűlési képviselője csütörtök este küldött egy közleményt egy március 26-i datálású videóval, amiben szerinte túl drága sarokszelepek beépítéséről beszél. Lőcsei hozzátette: „Feljelentést teszünk, ugyanis a közel százszoros túlárazás már bőven büntetőjogi kategória.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!