Napok óta rossz a győri kórház mindkét sugárterápiás készüléke

2024. április 5. – 11:39

Napok óta rossz a győri kórház mindkét sugárterápiás készüléke
A készülék 2015-ös átadásakor – Fotó: Krizsán Csaba / MTI
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Győrben mindkét sugárterápiás készülék meghibásodása miatt napok óta nem tudják a daganatos betegeket sugárral kezelni. A Petz-kórház a Telexnek azt mondta, sürgős javítást kértek. Úgy tudjuk, pénteken valóban megjelent a szakszerviz munkatársa.

Azt várjuk, hogy talán ma már kaphat az édesanyánk sugárterápiát, de a gép még nem működik, viszont szerelik – mondta az egyik beteg hozzátartozója a reggeli órákban.

A győri Petz-kórházban két sugárterápiás készülék üzemel, egy korábbi adat szerint naponta mintegy százötven daganatos beteget kezelnek rajtuk. A lineáris gyorsítókat 2015-ben üzemelték be, tehát nem egészen tíz évesek. Az egyetemi oktató kórház és annak onkológiai részlege régiós feladatot lát el, ami azt jelenti, hogy Győrön kívül fogadja a többi mellett Sopron és Mosonmagyaróvár betegeit, de vannak, akiket a szomszédos megyékből küldenek ide.

Egy Telex olvasó néhány napja írta meg – a nyilvánosság erejében is bízva – történetüket: a feleségénél rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak. Sugárkezelés, kemoterápia, majd műtét vár rá.

„Mikor elkezdődött a sugárkezelés, már mondták a betegek, hogy az egyik gép két-három hete nem működik. A megmaradt egy gépre volt, hogy több mint 20 ember várt, akár másfél-két órát. Igen, múlt időben. Várt. Ugyanis ez a gép is feladata, míg működött is, folyamatosan leállt a kezelések közben.”

A betegeknek azt mondák, panelhibás a készülék és a két gép javítása százmilliós nagyságrendet jelent. De arra most nincs pénz. Lesújtó lehetett azt is hallani, hogy egy teljes javítás több hétig eltarthat, addig nem tudják a kezeléseket folytatni. Nagy a feszültség a betegek között, és nyilván idegőrlő a tehetetlenség az őket gyógyítókban is. „A kórházi személyzet mindent megpróbál, ezt látjuk. De vannak olyan stádiumban lévő betegek, akiknél nem hetek számítanak, hanem napok.”

A Telexnek beszélt egy olyan beteg is, akinek a sugárterápiás kezelését már másodszor akasztotta meg a meghibásodás.

Ennél elkeserítőbb helyzetet senkinek sem kívánok.

Azokat a betegeket, akinél a kezelés nem halasztható, úgy tudjuk, Szombathelyre irányítják. De akkora tömeget, mint amennyit Győr ellát, a Vas megyei kórház nem tud pluszban fogadni – mondta egy szintén érintett beteg. Ő is vár.

A kórház megerősítette a meghibásodás tényét, „a műszaki hiba okán a szakszervizzel a kapcsolatfelvétel azonnal megtörtént, a sürgős javítást megrendeltük”. A munkálatok költségei a szervizmérnök helyszíni vizsgálata után derülnek ki, írta az intézmény kommunikációs osztálya. „Bízunk benne, hogy a szervizt követően sugárkészülékünk azonnal működőképessé válik, így az átütemezett kezelések is rövid időn belül lezajlanak.”

A Petz-kórház egy másik épületében is javítások zajlanak, a szülészetnek is otthon adó szárnyban a fűtés és a melegvíz-szolgáltatás állt le még januárban csőtörés miatt. A szobákat, a kórtermeket hősugárzókkal próbálták felfűteni a téli hónapokban. Megkérdeztük, itt hogy állnak a munkák: még folyamatban vannak – érkezett a válasz.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!