Egy hónapja nincs központi fűtés a győri szülészeten, hősugárzókkal melegítik a kórtermeket

2024. február 16. – 19:03

Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyjából egy hónapja nincs központi fűtés a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház szülészetén. A kórtermekbe hősugárzókat tettek be, azzal is fűtenek. A kórház kommunikációs csoportja a Telexnek megerősítette, hogy az egyik fűtési- és egy melegvíz-vezetéken keletkezett csőtörés, ráadásul több helyen. Azt állítják, hogy „ideiglenes vezeték kiépítésével az épület fűtése biztosított”. Ám szükség van hősugárzókra is.

A győri kórház – beleértve a szülészetét is – a megyehatáron túlról is fogad betegeket, a régió vezető intézménye. A Vasvári Pál úti központi tömb több blokkból áll: a legrégebbi a hatvanas években épült, a főépületet a hetvenes-nyolcvanas években emelték, míg a legmodernebb szárny 2013-ban készül el. A szülészet a legrégebbi szárnyban van, a győriek a „Magyar utcai”-nak nevezik az E épületet, amely III. emeletén fogadja a kismamákat a szülészet-nőgyógyászat. Alatta működik a nőgyógyászat, az első emeleten pedig az urológia. A szülészeti részleget négy éve újították fel, a kórtermek azóta sokkal barátságosabbak, a műtőblokk pedig valóban XXI. századi. A föld alatt futó infrastruktúra azonban maradt a régi.

A Petz-kórház három tömbje: a kép alján látható szárny készült a hetvenes-nyolcvanas években, a középső 2013-ban, fent pedig a szülészetnek is otthont adó “E” épület a hatvanas évekből – Fotó: petz.gyor.hu
A Petz-kórház három tömbje: a kép alján látható szárny készült a hetvenes-nyolcvanas években, a középső 2013-ban, fent pedig a szülészetnek is otthont adó “E” épület a hatvanas évekből – Fotó: petz.gyor.hu

Egy zárt Facebook-csoportban osztotta meg egy felhasználó a győri szülészeten tapasztaltakat. Azt írta, hogy nagyjából egy hónapja kezdődtek a bajok, és mostanáig nem sikerült megjavítani a hibát.

Az osztály hősugárzókat tett a kórtermekbe, ezek azonban sokszor levágták az áramot. Ekkor vetették be a plusz takarókat, de ez nyilvánvalóan nem oldotta a melegvíz hiányát. „Picit langyos víz azért volt” – írta a kommentelő. Hozzátette, hogy

„a babákat betakarjuk, az asszonyok felöltöznek.”

Ezekkel az információkkal kerestük meg a kórházvezetést. Válaszukban megerősítették, hogy a D és az E épület között egy szekunder oldali fűtési vezetéken, valamint egy melegvíz-vezetéken több helyen csőtörés keletkezett. „A probléma feltárása azonnal megkezdődött, ideiglenes vezeték kiépítésével az épület fűtése biztosított.” Úgy fogalmaztak, hogy „az érintett osztályok valamennyi kórtermében rendszeresen hőmérséklet-ellenőrzést végzünk”, amiből következik az is, hogy a fűtési probléma a szülészeti osztály alatt lévőket is érinti.

Azt is írták, hogy a kórház mindent megtesz a betegek komfortérzetének javításáért, ennek megfelelően ideiglenes villamos-, illetve klímaberendezésekkel segítenek rá a fűtésre, és plusz takarókat is kiosztottak. És ami a legfontosabb, hangsúlyozták,

az intézményben folyamatosan biztosított a biztonságos betegellátás.

Ezt arra a kérdésünkre válaszolták, hogy a kialakult helyzet jelentett-e gondot a kismamák ellátásában.

A csővezeték végleges kiépítésére az előterjesztést már megtették a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) felé. „Mind a kórház, mind a KEF munkatársai mindent megtesznek a hiba mielőbbi, végleges elhárításáért.”

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!