Mégis továbbképezné a tanárokat a BM

2024. április 4. – 09:32

Másolás

Vágólapra másolva

Az eddigi, hétévenként kötelező továbbképzéseken túl újabb tanfolyamok teljesítését írhatja elő a pedagógusoknak a belügyminiszter, írja a Népszava egy parlamenti módosító alapján. A lap szerint a kurzusok tartalmát, a résztvevők körét és a teljesítés feltételeit is a tárcavezető szabhatja meg. Mostanáig nem derült ki, hogy a rendeletileg előírt képzéseknek pontosan mi a céljuk.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az ismeretlen képzésekről szóló tervezet visszavonását követeli. Szerintük az további terheket róna a pedagógusokra, és nem egyeztettek velük. A köznevelési államtitkárság azt válaszolta a PDSZ-nek, hogy ha kiadják a miniszteri rendeletet, arról lesz egyeztetés.

A Köznevelési Információs Rendszer adatai szerint három év alatt több mint ötezerrel csökkent a teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma a köznevelésben. Nemrég egy felmérésből kiderült, hogy vannak aránytalanságok a béremelések körül, például a szakképzési centrumok által üzemeltetett iskolákban nagyobb fizetésemelést kaptak a tanárok, mint az önkormányzati és tankerületi iskolákban.

Miután az Európai Bizottság lehívhatóvá tette az uniós pénzek jelentős részét, a kormány december 29-én bejelentette: átlagosan 32,2 százalékkal nő januártól a pedagógusok bére. A pályakezdő tanárok alapfizetése bruttó 400 ezer forintról 528 ezer forintra, egy kutatótanár fizetése legalább 750 ezer forintra nőtt. A kormány célja, hogy a pedagógusok fizetése idén elérje a diplomás átlagbér 72 százalékát. Ehhez a Pedagógusok Szakszervezete szerint a mostani emelés még nem elég, de fontos első lépés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!