Elrabolták, másfél napig kínozták ismerősüket, most többéves fegyházbüntetést kapott a két elkövető

2024. április 4. – 14:39

Elrabolták, másfél napig kínozták ismerősüket, most többéves fegyházbüntetést kapott a két elkövető
Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Tíz, illetve hat év hat hónap fegyházra súlyosbította a Szegedi Ítélőtábla annak a két bácsalmási férfinak a büntetését csütörtökön, akik még 2021. április 23-án éjjel, az otthonában törtek rá egy harmadik, szintén helybéli férfira. A nyakához kést szegeztek, szidalmazták, megpofozták és azt követelték, hogy adja meg – állítólagos – tartozását. Ő nem adta, ezért elrabolták és másnap délutánig kínozták.

„Volt egy 100 ezer forintos tartozás, és én azt kifizettem nekik egyszer, és utána ezt még egyszer ők követelték” – mondta később a Tényeknek az áldozat, de hogy ez tényleg így volt-e, a csütörtöki tárgyalási napon nem derült ki.

A vád szerint, amikor a férfira rátörtek elrablói, nem tudott fizetni, ezért az elkövetők azt mondták, velük kell mennie, különben szétverik a fejét, és addig nem engedik szabadon, amíg nincs meg a pénz. Erre az áldozat öltözni kezdett, de lerángatták róla a kabátját, majd közölték, hogy az már az övék.

Ezután a fiatalabb támadó, a másodrendű vádlott otthonába mentek, ott az áldozatot többször is megütötték, fenyegették és rugdosták. Megpróbált elmenekülni, de a bejárati ajtó zárva volt. Később a férfi megtört és azt mondta, hogy másnap kap majd fizetést, mire idősebb elrablója, az elsőrendű vádlott továbbra is a pénzt követelte, egy fogóba befogta a kisujját, hogy letépi.

Hogy az áldozat komolyan vegye, egy kést, hegyével lefelé a bal combjára tett, aztán a másik kezével ráütött, ami a nadrágot átszakítva könnyebb sérülést okozott. Ezután egy balta fokával vágták tarkón, majd az élét a homlokához nyomták és azzal fenyegették, hogy megskalpolják.

A bántalmazások sorozata 15 órával később, másnap kora délután ért véget. Akkor indultak el a fiatalabb támadó javaslatára az áldozat lakására a pénzért, de a férfi útközben beszaladt egyik szomszédjához, és onnan hívta ki a rendőrséget.

A vádlottakkal szemben még 2022 júliusban emelt vádat a Bács-Kiskun-Megyei Főügyészség felfegyverkezve elkövetett emberrablás miatt. A Kecskeméti Törvényszék aztán 2023. június 30-án ítélte el őket társtettesként elkövetett emberrablás bűntettéért. Akkor az elsőrendű vádlott 7 év fegyházat és 7 év közügyektől eltiltást, a másodrendű 5 év 6 hónap fegyházat és 5 év közügyektől eltiltást kapott. Az ügyészség súlyosbításért, a vádlottak védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett. Így került az ügy Szegedre.

Csütörtökön az elsőrendű vádlott online formában, a Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézetből bejelentkezve volt jelen, társa arra hivatkozva, hogy felesége szül, nem vett részt a tárgyaláson. A védelem perbeszédében többnyire helyesnek ítélte az elsőfokú bíróság döntését, annyit kértek, hogy az ügyészség súlyosbításról szóló kérelmet utasítsák el.

Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder / Telex
Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder / Telex

Az elsőrendű vádlott szerint viszont téves a korábbi ítélet, mert nem vették figyelembe például azt, hogy a korábban vizsgált dohánybolti felvételeken a sértett a társaságukról leválva, szabadon mozgott, ami azt jelzi, hogy önszántából volt velük. Ezen felül segítséget sem kért, és a vizsgálatok alapján Stockholm-szindrómája sem alakult ki, ami a vádlott szerint szintén az ő javukra szól.

Ellentmondásnak és hazugságnak nevezte a sértett nyomozati szakaszban és elmeorvosi vizsgálat alatt tett nyilatkozatait, majd a Tényekben megjelent riportra reagálva azt mondta, hogy ott a sértett a másik lábán mutogatja a szúrás nyomát. Elmondta azt is, hogy a kihallgatások alatt ő és fiatalabb társa is ittasak voltak, illetve előző este drogoztak is, majd arra kérte a bíróságot, hogy módosítsa a vádakat emberrablásról önbíráskodásra.

Az Ítélőtábla végül 7 évről 10 évre súlyosbította az elsőrendű vádlott büntetését, a másodrendűét plusz egy évvel, 6 év 6 hónapra növelte. Az Ítélőtábla szerint az elsőfokú bíróság hibázott, amikor egy hazugságvizsgálat eredményét és az abból származó szakértői véleményt bizonyítékként vizsgálta az idősebb férfi esetében, hiszen a vádlotti védekezés mérlegelése lett volna a feladatuk.

Ettől eltekintve logikus és törvényes volt szerintük a korábbi ítélet, de több körülményt is mérlegelve, például azt, hogy a fiatal sértett bántalmazása már sanyargatásnak is tekinthető, súlyosabb büntetést szabtak ki. Beszédében a bíró azt, hogy a vádlottak ittasan és felfegyverkezve követték el tettüket, gátlástalannak nevezte.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!