Mészáros Lőrinc őrző-védő cége ügyel a biztonságra az ügyészségen

2024. április 3. – 10:18

Mészáros Lőrinc őrző-védő cége ügyel a biztonságra az ügyészségen
Mészáros Lőrinc a 28. 30. Fegyver, horgászat, vadászat (FEHOVA) nemzetközi kiállítás megnyitóján a Hungexpón 2022 februárjában – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Minket egy külsős őrző-védő szerv véd, akiknek kötelező beírni azt, ha egy külsős ember itt van. Ha bent járt, ki fog derülni. Ha nem járt bent, az is ki fog derülni a nyomozás során” – mondta pár nappal ezelőtt Fürcht Pál főügyész, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője a sajtótájékoztatóján. A tájékoztatót azután hívták össze, hogy 2023 januárjában Varga Judit még igazságügyi miniszterként egy hangfelvételen arról beszélt: Rogán Antalék azt „javasolták” az ügyészségnek, húzzanak ki részeket az ügyészségi iratokból a Schadl–Völner-ügyben.

A Központi Nyomozó Főügyészség öt irodaépületét védi egy őrző-védő cég. A Főügyészség honlapján olvasható hivatalos szerződés szerint ez legalább 2016 óta a Nemzetközi Testőr Biztonságszolgálati Kft. Ezzel a céggel kötöttek 2016 őszén négy évre szerződést, 2020 őszén pedig újabb négy évre meghosszabbították azt. A honlapon nem utal semmi arra, hogy ez a szerződés megszűnt volna, és esetleg más céggel kötöttek volna szerződést azóta.

A Schadl–Völner-ügy nyomozása alatt, tehát 2021-ben és 2022-ben így már ez a cég őrizte és védte az ügyészségi épületeket, intézte a portaszolgálatot. Ez az öt helyszín: Budapest, Debrecen, Győr, Kaposvár és Szeged.

Fürcht Pál főügyész a múlt heti sajtótájékoztatóján azt mondta: tudnak róla, ki megy be és ki jön ki az ügyészségi épületből, mert erről feljegyzések készülnek, de erről többet nem mondott. A Főügyészség honlapján olvasható szerződésből viszont több dolog is kiderül. A biztonsági szolgálat embere a szerződés szerint

  • „a szolgálat ideje alatt bekövetkezett, az őrszolgálat tevékenységével kapcsolatos valamennyi eseményről a Megrendelő képviselőjét, vagy a Megrendelő felelős vezetőjét tájékoztatja, és az eseményeket a Szolgálati naplóban regisztrálja”.
  • „A Vállalkozó valamennyi rendkívüli eseményről köteles a rendészeti szerveket és a Megrendelőt vagy annak képviselőjét haladéktalanul értesíteni.”

Eszerint a biztonsági szolgálatnak tájékoztatnia kell a Központi Nyomozó Főügyészséget mindenről, és az eseményeket vezetnie is kell egy naplóban. Így van ez a Központi Nyomozó Főügyészség budapesti székházában, a Könyves Kálmán körút 38. szám alatt is.

2022 júniusának végén változás állt be a Nemzetközi Testőr Biztonságszolgálati Kft.-nél: a céget Mészáros Lőrinc vette meg. Pontosabban Mészáros cége, a Talentis Group Beruházás-szervező Zrt. vásárolta fel az őrző-védő céget. A már addig is röviden csak Testőr Kft.-ként ismert cég stabilan hozta a mintegy 5 milliárd forintos évi forgalmat mint az ország egyik legnagyobb biztonságtechnikai cége. 2022-ben pedig már 6,7 milliárd forint bevétellel és 145 millió forint nyereséggel zártak. A cég bankokat, irodaházakat, szállodákat és ipari objektumokat is őriz.

Magyar Péter állítása szerint 2023 januárjában készített hangfelvételt a Varga Judittal való beszélgetésről a közös otthonukban. Amikor a volt igazságügyi miniszter arról beszél ezen a felvételen, hogy Rogánék az iratokat „anno átnézték”, és „persze, magukat kihúzatták. (…) Javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne kihúzni, de azt nem mind tartották be”, akkor Varga nem említi, hogy az „anno” pontosan milyen időszakot, milyen évet jelent, mikor nyúlhattak bele az iratokba, vagy mikor próbálkoztak ezzel.

A Schadl–Völner-ügyben a Nemzeti Védelmi Szolgálat 2021 elején kezdett el lehallgatni egy piti NAV-os középvezetőt és egy vállalkozót, mert azt gyanították, hogy a NAV-os kenőpénzért cserébe intézi el, hogy bizonyos adóhatósági ügyek ne végződjenek büntetéssel. A lehallgatások közben derült ki, hogy a beszélgetésekben részt vesz – a vállalkozó igencsak bizalmi barátjaként – Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar akkori elnöke is, majd rajta keresztül jutottak el Völner Pálig, az akkori igazságügyi miniszterhelyettesig.

A védelmi szolgálat 2021 őszén tett feljelentést az ügyészségen, a Központi Nyomozó Főügyészség pedig nyomozni kezdett. A nyomozás egészen a vádemelésig, 2022 októberéig tartott. Ebben az utolsó időszakban már pár hónapja Mészáros Lőrincé volt az ügyészség őrzéséért felelős biztonsági cég.

Fürcht Pál főügyész azt is mondta: az ügyészségen minden adatnak nyoma van az aktában. Nyoma van annak is, hogy az egyes adatoknak mi lett a sorsuk, bizonyítékként felhasználták-e azokat, vagy sem. Egy ügyön nem egyetlen ügyész dolgozik, és iratok sem csak és kizárólag náluk vannak: a lehallgatásokat intéző Nemzeti Védelmi Szolgálat embereitől például már kész anyagot kapnak, de vannak iratok a rendőrségnél és a bíróságnál is.

Az ügyben kérdéseket küldtünk a Központi Nyomozó Főügyészségnek. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a biztonsági szolgálat jegyzett-e fel illetéktelen behatolást és/vagy rendkívüli eseményt a 2021-2022-es időszakban, vagy visszanézték-e a biztonsági szolgálat naplóit ezekből az időkből. Válaszukban azt írták, hogy a büntetőügyben „az eljárási cselekmények folyamatosak. A nyomozás azonban továbbra sem nyilvános, így eddigi kommunikációs gyakorlatunknak megfelelően az eljárás jelenlegi szakaszában a rendelkezésre álló bizonyítékokat nem kívánjuk sem megjelölni, sem értékelni, és a tervezett nyomozati cselekményekről sem adunk számot. Az ügyben részletesebb tájékoztatást a Központi Nyomozó Főügyészség a nyomozás érdemi befejezését követően ad”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!