Szijjártó Péter örül Klaus Iohannis jelölésének, szerinte ideje lenne közép-európai NATO-főtitkárt választani

2024. április 3. – 19:39

Másolás

Vágólapra másolva

A NATO külügyminiszteri tanácsülésének szünetében tartott sajtótájékoztatóján beszélt ismét a NATO közelgő főtitkárválasztásáról Szijjártó Péter külügyminiszter Brüsszelben, ahol ismét leszögezte, Magyarország nem fogja támogatni a holland Mark Ruttét. A román Klaus Iohannis jelölésének viszont elmondása szerint örül, és mint mondta, itt is lenne már az ideje egy közép- vagy kelet-európai jelölt megválasztásának, mert a fő biztonsági kihívás jelenleg ebből az irányból érkezik – írja az MTI.

A külügyminiszter felidézte, hogy a NATO történetében még soha nem választottak ezekből az országokból származó főtitkárt, pedig ezek nagy része már húsz, huszonöt éve tagja a szövetségnek. Szerinte itt lenne az ideje annak, hogy ezt a kérdést komolyan megvitassák, és erősen utalt arra, hogy Magyarország inkább támogatná Klaus Iohannis román elnököt, aki éppen szerdán beszélt arról, hogy nem tervez visszalépni, és aki a Rutte-szkeptikus kelet-európai tagállamoknak valóban alternatívát jelenthet.

Ahogy azt korábban is írtuk, az amerikaiak támogatása nélkül persze aligha lehet esélye Iohannisnak, úgy meg aztán pláne nem, hogy számos más ország is támogatja Ruttét, beleértve ebbe a szövetség több kulcsszereplőjét. A főtitkárt ugyanakkor minden államnak el kell fogadnia, Szijjártó pedig ismét leszögezte, hogy a magyar kormány nem tud támogatni egy olyan jelöltet, „aki korábban Magyarország térdre kényszerítéséről beszélt”, így érdekes kérdés, hogy hogyan lehet majd feloldani ezt a patthelyzetet.

Szijjártó emellett arról is beszélt Brüsszelben, hogy Magyarország ellenzi a NATO koordinációs szerepének megnövelését az ukrajnai fegyverszállításokban és az ukrán katonák kiképzésében, így nem is fog részt venni sem ennek tervezésében, sem magukban a műveletekben, sem ezek finanszírozásában. A külügyminiszter azt is hozzátette, hogy a kormány továbbra is fenntartja álláspontját, miszerint nem vesz részt a fegyverszállításokban és nem küld katonákat az ukrajnai háborúba. Szijjártó Facebook-oldalán a magyar-ukrán kapcsolatok javításáról is írt, hozzátéve, hogy reményekkel tekint a magyar-ukrán oktatási munkacsoport holnapi ülése elé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!