Lázár: Húsvétkor nem lesz munkavégzés a Déli Körvasúton

2024. március 28. – 11:08

Másolás

Vágólapra másolva


Lázár János építési és közlekedési miniszter egy Facebook-posztban jelentette be, hogy megállapodott a Déli Körvasút mentén élő civilekkel abban, hogy húsvétkor nem lesz munkavégzés. „A jövőben nincs éjszakai munkavégzés, húsvétkor pedig semmilyen. A lakóknak jár a nyugalom az építőknek pedig a pihenés” – áll a bejegyzésben, amihez egy fotót is csatolt a hivatalos, aláírt dokumentumról.

Az iratban az áll, Lázár a mai nappal elrendeli, hogy

  • a budai oldalán jelentős zajhatással járó, éjszakai munkavégzést szüneteltető intézkedések megerősítését,
  • a továbbiakban jelentős zajhatással járó, éjszakai munkavégzés tartós, azonnali hatályú, teljes körű leállítását, továbbá
  • a húsvéti ünnepek időtartama alatt, azaz a 2024. március 29. – 2024. április 1. napokon mindennemű munkavégzés leállítását.

A munkarendről az érintett Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért (POPÉK) civil szervezettel is egyeztettek. A környék lakói hetek óta arra panaszkodnak, hogy a vasúti töltésnél éjszaka is folynak a munkálatok, ami hatalmas zajjal jár. Március 21-én ezért terepszemlét tartottak, ahol a rendőrök igazoltatták Újbuda polgármesterét, László Imrét.

A Déli Körvasút egy fejlesztés összefoglaló neve, aminek az a lényege, hogy Budapest déli részén (a Rákóczi hídon keresztül) félkörben fejlesztenék a meglevő vasúti forgalmat, plusz egy (némelyik részen plusz kettő) vágány vonalbővítéssel és három új vasúti megálló, azaz tömegközlekedési csomópont kiépítésével. Ennek eredményeként vonzóvá válhat ez a tömegközlekedési csatorna Budafoktól Kőbányán át Rákosmentéig a fővárosiaknak, és kényelmesebbé teheti az agglomerációból vagy vidékről beérkezők útját is.


Az átadás után a várakozás szerint többszörösére nő a személyforgalom a vonalon, csökkentve a bevezető közutak terheltségét. A teherforgalom változása nincs ennyire fókuszban a tervekben. A beruházás ellen több civil szervezet és az újbudai önkormányzat is régóta tiltakozik. Arról, hogy mi is az a Déli körvasút, és milyen félelmek vannak vele szemben, ebben a cikkünkben olvashat részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!