Novák Katalin és Varga Judit is lecsúszott a Forbes legbefolyásosabb magyar nők listájáról

2024. március 28. – 14:51

Másolás

Vágólapra másolva

Idén is közzétette a legbefolyásosabb magyar nők listáját a Forbes. A magazin közélet, üzlet, üzlet-nemzetközi, kultúra és média kategóriában gyűjtötte össze a befolyásos nőket.

Közélet

Közélet kategóriában tavaly még Novák Katalin akkori köztársasági elnök vezette a listát, harmadik helyen pedig Varga Judit akkori igazságügyi miniszter állt. Azóta Novák lemondott, Varga pedig kivonult a közéletből, idén már egyikőjük sem fért rá a listára.

Az első helyre ugrott viszont Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége, aki tavaly még csak az ötödik helyig jutott. A második helyen (a tavalyi évhez hasonlóan) Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója, a harmadik helyen Kaminski Fanny, a miniszterelnök sajtótanácsadója végzett.

Az első tízben kapott még helyet Pottyondy Edina youtuber, Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese, Donáth Anna, a Momentum elnöke, Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője, Baranyi Krisztina, Ferencváros független polgármestere, Mager Andrea, a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója és Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke.

Szentkirályi Alexandra volt kormányszóvivő, a Fidesz budapesti főpolgármester-jelöltje viszont a lista 11. helyéig csúszott vissza a tavalyi 7. helyről.

Üzlet, üzlet-nemzetközi

Üzlet kategóriában a lista élén Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója és a Magyar Bankszövetség elnökségi tagja végzett. Hegedüs már negyedik éve vezeti a listát. Őt követi a második helyen Balogh Gabriella, az OTP igazgatósági tagja, a harmadik helyen pedig Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója. Orbán Ráhel tavalyhoz képest egy helyet rontott, ezzel pont lecsúszott a dobogóról. „Orbán Ráhel nem a hozzá köthető, és valójában veszteséges cégek miatt kerül a legbefolyásosabbak közé: a miniszterelnök lánya évekig szerepelt listánk közélet kategóriájában is, ám befolyását az elmúlt időszakban inkább az üzleti életben érvényesíti, például a hozzá több szálon is kötődő Magyar Turisztikai Ügynökségben” – írja a lap.

Üzlet-nemzetközi kategóriában Orbán Anita, a Vodafone globális kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója végzett az élen, őt Szabó Melinda követi, a cseh és szlovák Telekom vezérigazgatója.

Kultúra

A kultúra kategória első helyét Karikó Katalin Nobel-díjas kutató kaparintotta meg magának. Kolosi Beátát, a Líra vezérigazgatóját szorította le az első helyről, aki így a második helyen végzett, a harmadik helyen pedig Ráskó Eszter humorista áll, aki nemrég lett az egyik leghallgatottabb magyar rádióműsor, a Rádió 1 Balázsék női főszereplő-műsorvezetője. Az első tízbe olyan nevek fértek még bele, mint Kováty Adél, Tompa Andrea, Enyedi Ildikó, Petrányi Viktória, Orvos-Tóth Noémi, Erdődy Orsolya és Rozgonyi-Kulcsár Viktória.

Média

Ebben a kategóriában a lista élén nem volt változás, idén is Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója vezeti. Őt Lenkei Mirtill, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal vezetője és Kálmán Erika, a Mediaworks Hungary Zrt. vezérigazgatója követi. Tavaly a top 10-ben nem szerepelt Várkonyi Andrea, a TV2 igazgatósági tagja, Mészáros Lőrinc felesége, idén a 9. helyig jutott. A magazin szerint Várkonyi „a Whitedog Mediával megkezdett reklámpiaci területfoglalással, és Mészáros Lőrinc médiaérdekeltségeinek szaporodásával” érdemelte ki a „befolyásos visszatérő” helyezést.

A teljes listát itt lehet böngészni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!