Beépítéstől félti a Mocsáros egy részét a fővárosi Fidesz, miközben közparkot terveznek oda

2024. március 27. – 14:18

Másolás

Vágólapra másolva

Mocsáros helyi jelentőségű védett terület bővítéséről alakult ki vita a fővárosi Fidesz és az ellenzéki polgármesterek között: a kormánypártiak azért aggódnak, mert nem az egész területből lett természetvédelmi terület, 13 hektárt kihagytak. Karácsonyék szerint nem véletlen: oda a vádakkal ellentétben nem lakóparkot, hanem rekreációs közparkot szeretnének.

Az előterjesztéssel kapcsolatban Hassay Zsófia a Fidesz képviselője arról beszélt, hogy ez a terület a korábban már védetté nyilvánított Mocsáros természetvédelmi terület kiterjesztését tartalmazza, a 24 hektárt bővítik ki a 51 hektárral. A Fidesz-frakció szerint itt nem szabadott volna megállni, mert van egy 13 hektáros terület, amit szintén védetté kellene nyilvánítani. Hassay az előterjesztésből kiemelt: ezen a 13 hektáron rekreációs területet, közparkot, akár parkolót is kialakíthatnak. A képviselő azt kérte, hogy területet egybe kezeljék, ne szakítsanak ki belőle egyetlen hektárt sem. Szerinte korábban látni lehetett a főváros látványterveit, ebben állítása szerint egy hatalmas lakópark volt.

Kiss László, Óbuda DK-s polgármestere – hozzájuk tartozik a Mocsáros –, arról beszélt, hogy 2018-ban azért kellett elrendelni változtatási tilalmat, mert az előző városvezetés be akarta építtetni a területet. A mostani terveknek szerinte az a lényege, hogy aki most ezt a területet használja az találhat „neki megfelelő lehetőséget”, miközben 50 hektárral növelik a természetvédelmi területet. Hozzátette: a tervekért köszönet illeti a fővárost, mert egy uniós pályázattal pénzt kaptak arra, hogy rendezzék a természetvédelmivé minősített területet. További kérdésekre szerinte választ ad Bardóczi Sándor közleménye.

Bardóczi arról írt, hogy helyi választási kampány részeként azt híresztelik: a főváros nem akarja az egész Mocsáros területét természetvédelmi területté nyilvánítani. Leírta, hogy ez természetesen nem igaz, a kifogásolt 13 hektárt már 2021-ben átminősítették közparki területfelhasználásba, azaz beépítésre nem szánt terület lett. Részletesen leírta, hogy miért maradt ki ez a terület: egyrészt nincs védendő érték, másrészt természetvédelmi területen közösségi tereket nem lehet létrehozni, de még csak kutyákat sem szabad sétáltatni. Ilyen tervei pedig vannak a fővárosnak ezen a 13 hektáron.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes szerint Mocsárosról egész érdekes kampány folyik. „A természetvédelem alkalmatlan eszköz arra, hogy olyat védjünk vele, amin nincs védett érték” – mondta a vitatott 13 hektárról. Elmondta: a zöldterületet megvédik, de szerinte egy városban élnek sokan, akik használnák is ezeket a zöldfelületeket. A 13 hektáros rész egy „csutkára lelegelt, ökológiailag sivár gyep” itt lehet majd közpark, a maradék 75 hektár pedig természetvédelmi terület lesz. Karácsony Gergely főpolgármester röviden úgy foglalta össze:

„Ott, ahol védendő természeti értékek vannak, ott természetvédelmi terület van, ott ahol nincs ilyen, de szeretnénk rekreációs lehetőséget biztosítani, ott közpark lesz”.

Hassay Zsófia szerint elbeszélnek egymás mellett a kérdésben: az ő információ szerint a 2018-as változtatási tilalom arról szólt, hogy soha ne fordulhasson elő, hogy ezen a természetileg egységes területen lakópark épüljön. A félreértés oka szerinte az lehet, hogy megjelentek a sajtóban azok a látványtervek, amelyek ennek a területnek az egyik részére lakóparkot álmodtak. A III. kerületi polgármesterségért újrainduló Bús Balázs most valóban azzal kampányol, hogy az „Anonymus videókból kiderült, mind Karácsony Gergely főpolgármester, mind Kiss László polgármester be kívánják építeni a területet”.

Kiss László az ülésteremben megjelent Fidelitas aktivistákról azt mondta: egyértelmű, hogy nem aktivisták tiltakoznak, hanem a Fidelitas, „lejárt szavatosságú” molinókkal. Érdekesnek tartja, hogy mikor a főváros a bejárását, tartotta a területen nem vezényelték ki őket. Hozzátette, a környéken egyetlen egy terület átminősítés történt az utóbbi években: a Mocsárosdűlővel szembeni saroktelket átminősítették intézményi területté, ahol most elvileg CBA épül. Megjegyezte: a terület állítólag egy fideszes vállalkozóé.

A Mocsáros beépítése ellen tiltakozó fidelitasos aktivisták a Fővárosi Közgyűlés ülésén – Fotó: Nagy Bálint / Telex
A Mocsáros beépítése ellen tiltakozó fidelitasos aktivisták a Fővárosi Közgyűlés ülésén – Fotó: Nagy Bálint / Telex

Az előterjesztést végül 19 igen szavazattal elfogadták, a fideszes képviselők nem nyomtak semmilyen gombot. Korábban a főváros más kerületekben már több új természetvédelmi területet is kijelölt, ekkor került be az titkos II. kerületi telek is, amin ezrével él egy 250 ezer forint értékű orchideafaj. A frissen természetvédelmivé nyilvánított területet a Telex már bejárta, a napokban nagyobb riporttal jelentkezünk a Mocsárosról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!