Kicsoda Martonovics Detti, aki Varga Judit szerint tudott arról, hogy Rogánék belenyúltak a Schadl–Völner-iratokba?

2024. március 26. – 13:17

Kicsoda Martonovics Detti, aki Varga Judit szerint tudott arról, hogy Rogánék belenyúltak a Schadl–Völner-iratokba?
Martonovics Bernadett – Forrás: Magyar Bankszövetség

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd reggel megjelent Magyar Péter hangfelvétele, ezen volt feleségével, a korábbi igazságügyi miniszterrel, Varga Judittal beszélget a Schadl–Völner-ügyről és az ügy iratairól. A felvétel alig kétperces, de a páros már az elején bedobott egy nevet: „Martinovics Detti”, aki állítólag tudott arról, hogy Rogán Antalék azt „javasolták” az ügyészségnek, húzzanak ki részeket az ügyészségi iratokból.

A „Martinovics Dettiként” emlegetett személy valójában Martonovics Bernadett, aki ebben az időszakban a Varga Judit vezette Igazságügyi Minisztérium Civilisztikai és Igazságügyi Kodifikációs Főosztályának vezető kormány-főtanácsosa volt.

A beszélgetés így hangzott el róla Magyar és Varga között:

Varga: „Annyi, hogy a Dani menjen át az ügyészségre, és kérdezze meg, hogy milyen…”
Magyar: „Ja, hogy mi van meg?”
Varga: „Mert náluk is van egy példány ezekből.”
Magyar: „És ti nem láttátok, vagy a sajtó meg már látta.”
Varga: „Hát, sőt már valószínűleg odaadták, és elvileg ők ezt anno átnézték.”
Magyar: „Mármint a Rogánék?”
Varga: „Igen, semmi rossz nincsen, de…
Magyar: „De erre mondta a Martinovics Detti, hogy semmi rossz, de kihúzattak dolgokat…"
Varga: „Persze, magukat kihúzatták… a Martinovics Detti… (…) Javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne kihúzni, de azt nem mind tartották be”.

A volt igazságügyi miniszter szerint tehát Martonovics Bernadettnek tudomása volt arról, hogy Rogán Antalék kihúzattak dolgokat a Schadl–Völner-ügy irataiból. De kicsoda ő?

Martonovics neve vissza-visszatér a nyomozati iratokban. Több telefonbeszélgetése is volt a végrehajtói kar elnökével, Schadl Györggyel, akivel szoros munkakapcsolatban volt. Az első rögzített 2021. június 7-én, amikor Schadl egy bíró kirúgatásáról beszélt neki. Erről korábban azt mondta, ő ilyenre nem emlékszik.

Egy hónappal később már arról beszélgettek, hogy átengedték egy vizsgán Schadl pártfogoltját – Martonovics ugyanis végrehajtójelölteket is vizsgáztatott, valamint ő volt az elnöke annak a bizottságnak, aki ezt a bizonyos pártfogoltat átengedte. Az egyébként gyászosan teljesítő vizsgázóról így méltatlankodott Schadlnak:

Forrás: Nyomozati anyag
Forrás: Nyomozati anyag

A Telex birtokába került nyomozati anyagok és tanúvallomások szerint Schadl György egyszer megpróbálta fegyelmi eljárásokkal félreállíttatni egykori mentorát, Radics Csabát is, aki mára elhagyta a végrehajtói szakmát. Radics szerint azért, mert „ő volt az egyetlen, akitől Schadl tartott, félt, akit el kellett lehetetleníteni. Hogy miért? Mert tudta, látok mindent, és én egy árva fillért sem adok le senkinek”.

De volt, hogy másképp is próbálkozott Schadl. A végrehajtói kar hivatala kezdeményezte, hogy az igazságügyi miniszter szüntesse meg Radics szolgálati jogviszonyát, mert egy helyszíni ellenőrzés során akadályozta a hivatali ellenőrök munkáját. Az iratok áttanulmányozása után a minisztérium jogi referense és a főnökei is egyetértettek abban, hogy indokolatlan lenne Radics szolgálati jogviszonyát megszüntetni – derült ki több minisztériumi dolgozó tanúvallomásából.

Bekopogtatott azonban egyszer csak a jogi referens irodájába Martonovics Bernadett, aki akkor az Igazságügyi Minisztérium Civilisztikai és Igazságügyi Kodifikációs Főosztályának vezető kormányfőtanácsosa volt, és jelezte, szerinte nem annyira egyértelmű ez az egész, és „ezt ne mi döntsük el”. A minisztériumi dolgozók beszámolói szerint Martonovics máskor is érdeklődött náluk végrehajtók ügyeiről, amelyekhez elvileg nem lett volna köze. „Ilyenkor csakúgy, mint ebben az esetben, úgy fogalmazott, hogy nekünk egyértelmű legyen, hogy mi az üzenete, de ne kelljen kimondania.”

Martonovicsról a tanúvallomások szerint mindenki tudta, hogy Molnár Zoltánnak, az Igazságügyi Minisztérium akkori közigazgatási államtitkárának a „szócsöve”.

Martonovics egyébként Schadl György mellett az egyik szerzője a Nagykommentár a végrehajtási törvényhez című jogi szakkönyvnek. Jelenleg a Magyar Bankszövetség jogi, jogérvényesítési és lakossági banki szakterületekért felelős igazgatója.

Próbáltuk őt telefonon elérni, sikertelenül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!