Orbán: Budapest Karácsony miatt van fogságban. Karácsony: Nem, mert Orbán miatt

2024. március 22. – 16:02

Másolás

Vágólapra másolva

„Engedje meg, hogy jelen levelem mellékleteként elküldjem Önnek az Állami Számvevőszék jelentését a Fővárosi Önkormányzat gazdálkodásáról. Ez nem valamiféle politikai nyilatkozat, hanem az állam legfőbb pénzügyi és gazdasági ellenőrző szervének jelentése” – írta Karácsony Gergely főpolgármester Orbán Viktornak címzett levelében.

Karácsony kitért arra, hogy szerinte Orbán Brüsszelről többet beszél, mint Magyarországról, és péntek reggeli rádióbeszéde azt jelezte, hogy „végtelenül elszomorító, milyen súlyos ismerethiányról tanúskodnak Budapest pénzügyi helyzetével kapcsolatos szavai.” Orbán a péntek reggeli beszédében baloldalazott és brüsszelezett, hozzátéve, szerinte Budapest 2019 óta „fogságban van”.

Karácsony Gergely Orbánnak válaszolva összefoglalta az Állami Számvevőszék legfontosabb megállapításait. Közvetlen azután, hogy egy napja az Állami Számvevőszék is kimondta, hogy a főváros nettó befizetője lett az államnak. Karácsony szerint tehát a legfontosabb megállapítások:

  • az imént említett, miszerint Budapest többet fizet az államkasszába, mint amennyi támogatást kap;
  • hogy „a megvalósított fejlesztések központi és uniós támogatások híján döntően saját forrásból történtek”.
  • A Főváros az ÁSZ jelentése szerint bért emelt intézményeiben az inflációra reagálva;

„Ezzel az Állami Számvevőszék is megállapította, hogy a kormányzati elvonások pénzügyileg fenntarthatatlan helyzetet eredményeznek, Budapest ennek ellenére fejleszt és béremelést is ad. Ezek a tények” – foglalta össze Karácsony, majd hozzátette,

Budapest valóban fogságban van, csak szerinte éppen Orbán miatt.

Karácsony ezután azt javasolta Orbánnak, hogyha ez a „fogság” zavarja őt, akkor „tegyen le végre Budapest pénzügyi foglyul ejtésének szándékáról, és erre intse a jelöltjeit is.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!