Visszavonhatja a II. kerület a gyerekeket molesztáló egykori pap kitüntetését

2024. március 21. – 16:00

Másolás

Vágólapra másolva

Visszavonhatja a II. kerület Sz. Balázs katolikus pap 2012-es kitüntetését, miután Pető Attila felhívta a kerület figyelmét arra, hogy a papot 2016-ban laicizálták a Vatikánban, miután kiderült, hogy több fiatalt is abuzált - írja a Szemlélek.

Pető Attilát több mint húsz évvel ezelőtt, tizenhárom éves korában molesztálta egy katolikus pap. Ő volta az első, aki arccal és névvel felvállalta, hogy egy magyar pap zaklatásának áldozata. Végül magát Petőt jelentették fel egyházi vezetők zaklatás miatt, mert már felnőttként többször telefonált, írt leveleket, üzeneteket nekik az évekkel korábbi zaklatásáról, bocsánatkérést és az ügyének kivizsgálását várva. Az ügyéről ebben a cikkben írtunk bővebben. Petőt tavaly februárban másodfokon is elítélték zaklatás miatt.

Pető Attila szerdán a Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy

Sz. Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem volt lelkésze, volt katolikus pap, akit később azért zártak ki az egyházból, mert gyerekeket molesztált, „Gyermekekért” díjat kapott a II. Kerületi Önkormányzattól még 2012. novemberében.

Ő volt az a pap, aki Petőt tizenhárom éves korától kezdve pár évig szexuálisan zaklatta. Pető többször próbálta elérni, hogy a papot foglalkoztató Esztergom-Budapesti Főegyházmegye kivizsgálja az ügyét, de kezdetben ennek semmilyen következménye nem volt, csak évekkel később, további áldozatok jelentkezése után, 2016 végén tiltották el a papi hivatástól.

A II. kerület 2006 és 2019 alatt fideszes vezetésű volt, a polgármester Láng Zsolt volt.

A bejegyzésben Pető Őrsi Gergelyt, a II. kerület jelenlegi, ellenzéki polgármesterét is bejelölte, aki hozzászólásban reagált:

„Köszönjük, hogy megkeresett, és felhívta a történtekre a figyelmünket! A szükséges lépéseket megtesszük, ezek előkészítését megkezdtük.”

A Szemlélek információi szerint Őrsi és Pető a héten személyesen is találkozhat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!