Sokkal kevesebben kaphattak magyar állampolgárságot, mióta kiderültek a visszaélések

2024. március 21. – 08:37

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt több mint tizenhárom évben 1 175 934 fő kapott magyar állampolgárságot – válaszolta Semjén Zsolt Vadai Ágnes kérdésére, aki arra volt kíváncsi, hányan kaptak egyszerűsített honosítással magyar állampolgárságot, írja a 24.hu.

Semjén hozzátette, az állampolgárság megállapítása a diaszpórában, míg az egyszerűsített honosítás a Kárpát-medencében volt jellemző.

A kormány eddig nem közölte, pontosan hányan lettek magyar állampolgárok 2010 óta. Csak annyit lehetett tudni, hogy az egymilliomodik külhoni magyar 2017. december 16-án a Sándor-palotában tette le az állampolgársági esküt.

Ez alapján úgy tűnik, az elmúlt években már jóval kevesebben szereztek kedvezményes honosítással magyar állampolgárságot, mint korábban.

Ennek az lehet az oka, hogy az utóbbi időben sok visszaélésre fény derült.

Az USA tavaly nyáron korlátozta a magyar útlevéllel rendelkezők vízummentességét. A döntés az amerikai nagykövetség közleménye szerint 2010-re vezethető vissza, amikor az Orbán-kormány állampolgárságot biztosított a határon túli magyaroknak.

Az amerikaiak szerint az egyszerűsített honosítási eljárás keretében közel egymillió ember kapott magyar állampolgárságot 2011 és 2020 között „megfelelő biztonsági ellenőrzés nélkül”.

Az amerikai kormány tudomása szerint bűnözők is magyar útlevélhez jutottak, mert 2020 előtt a magyar állampolgárságért folyamodók személyazonosságának ellenőrzése nem volt megfelelő.

A Direkt36 már hat évvel ezelőtt arról írt, hogy közel 700 külföldi jutott csalás útján magyar útlevélhez, akik előtt így megnyílt az út az Egyesült Államokba is. Magyarország ugyanis 2008 óta tagja az amerikai vízummentességi programnak, amelynek keretében szinte teljesen szabadon, egy előzetes online regisztráció után utazhatnak Amerikába azok, akiknek magyar útlevelük van.

Rétvári Bence akkor azt nyilatkozta, az Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező 900 ezer külhoni magyar adatait követeli Magyarországtól, ezt azonban Magyarország nem adja ki senkinek, mert ezzel veszélyeztetné a külföldön élő magyarok biztonságát. „Mivel Magyarország nem tesz eleget az Amerikai Egyesült Államok indokolatlan kérésének, így egyértelmű, hogy ezért bosszút állnak a magyarokon” – mondta.

Idén március elején derült ki, hogy olyan ukrán–magyar kettős állampolgárok kaphattak szociális juttatást Németországban, akiknek ez nem járt volna. Emiatt a német Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatal (Bamf) eljárást indított. Idén február 19-ig összesen 5609 gyanús esetet jelentettek a német tartományokból, a Bamf szerint „az ideiglenes védelmet kérelmezők állampolgárságával kapcsolatos kételyek tisztázására irányuló külön eljárást jelenleg csak ukrán–magyar kötődésű személyek esetében folytatnak”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!