Az amerikaiak szerint bűnözők is magyar útlevélhez jutottak, a magyarok szerint minden ügyben eljártak

2023. augusztus 2. – 14:05

Másolás

Vágólapra másolva

A biometrikus útlevél bevezetése előtti időszakban, az egyszerűsített honosítási eljárás során kiadott magyar útlevelekkel indokolta az amerikai kormány, hogy szigorította Magyarország részvételét az Egyesült Államok vízummentességi programjában (Visa Waiver Program) – közölte az amerikai külügyminisztérium. Keddi sajtótájékoztatóján Matthew Miller szóvivő azt mondta, hogy egyedül a vízumprogramnak való megfelelés volt a döntés szempontja.

Az amerikai kormány tudomása szerint bűnözők is magyar útlevélhez jutottak, mert 2020 előtt a magyar állampolgárságért folyamodók személyazonosságának ellenőrzése nem volt megfelelő.

A szóvivő nem említett konkrét esetet, amelynek során megkérdőjelezhető hátterű személyek jutottak volna be az Egyesült Államokba magyar útlevéllel, állítása szerint az amerikai kormány azt vette figyelembe, hogy voltak, akik szigorú átvilágítás nélkül jutottak magyar útlevélhez, és a felvetett aggályokra Magyarország nem reagált.

A Direkt36 már öt évvel ezelőtt arról írt, hogy közel 700 külföldi jutott csalás útján magyar útlevélhez, akik előtt így megnyílt az út az Egyesült Államokba is. Magyarország ugyanis 2008 óta tagja az amerikai vízummentességi programnak, amelynek keretében szinte teljesen szabadon, egy előzetes online regisztráció után utazhatnak Amerikába azok, akiknek magyar útlevelük van.

„Megtévesztő és hamis az amerikai külügyi szóvivő nyilatkozata, hiszen Magyarország minden egyes konkrét amerikai rendészeti megkeresés ügyében eljárt, a büntetőjogi felelősségre vonás megtörtént, a jogszabálysértőket megfosztották magyar állampolgárságuktól. Ennek ellenére az amerikai kormány a külhoni magyarok adatait követeli” – reagált Matthew Miller nyilatkozatára Rétvári Bence.

Rétvári szerint az Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező 900 ezer külhoni magyar adatait követeli Magyarországtól, ezt azonban Magyarország nem adja ki senkinek, mert ezzel veszélyeztetné a külföldön élő magyarok biztonságát. Az államtitkár hozzátette, hogy

nincs garancia arra, hogyha eleget tennénk ennek a kérésnek, akkor nem adnák ki a kárpátaljai magyarok adatait Ukrajnának,

ami súlyos következménnyel járna az ottani magyarság számára a kettős állampolgárság ukrajnai tilalma miatt. „Mivel Magyarország nem tesz eleget az Amerikai Egyesült Államok indokolatlan kérésének, így egyértelmű, hogy ezért bosszút állnak a magyarokon” – mondta Rétvári.

Az amerikai vízummentességi program keretében a részt vevő országok állampolgárai turisztikai vagy üzleti céllal akár kilencven napra vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba. Ehhez csupán egy úgynevezett elektronikus utazási engedélyezési rendszerre (ESTA, Electronic System for Travel Authorization) van szükségük.

Keddtől azonban a magyar útlevéllel rendelkezők számára az ESTA érvényessége két évről egy évre csökken, és az ESTA csak egyszeri használatra lesz érvényes.

A döntés csak az augusztus 1-je után beérkezett kérelmeket érinti, a korábban kiadott ESTA-engedélyek továbbra is két évig és többszöri beutazásra érvényesek.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!