Washington Post: A magyar útlevelekkel már évek óta visszaélhettek egyesek

2023. augusztus 2. – 07:22

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar útlevelekkel már évek óta visszaélhettek egyesek, ezért volt arra szükség, hogy az Egyesült Államok szigorúan korlátozza a Magyarországról érkezők vízummentességét, írja a Washington Post.

Az amerikai vízummentességi program keretében a részt vevő országok állampolgárai turisztikai vagy üzleti céllal akár kilencven napra vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba. Ehhez csupán egy úgynevezett elektronikus utazási engedélyezési rendszerre (ESTA, Electronic System for Travel Authorization) van szükségük.

Keddtől azonban a magyar útlevéllel rendelkezők számára az ESTA érvényessége két évről egy évre csökken, és az ESTA csak egyszeri használatra lesz érvényes.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium egy 2018-as dokumentumából kiderült: mintegy 700 nem magyar állampolgár szerzett útlevelet és vett fel hamis személyazonosságot, közülük legalább 65-en a vízummentességi programon keresztül jutottak be az Egyesült Államokba.

A Washington Postnak egy amerikai tisztviselő azt mondta: valóban a 2011 és 2020 közti útlevelekkel volt problémájuk elsősorban. Állítása szerint a magyar kormány 2020 után már szigorúbban ellenőrizte, hogy kiknek adnak útlevelet, de az amerikai kormányzat azt is kérte, ellenőrizzék és igazolják azoknak a személyazonosságát, akiknek a korábbi években útlevelet adtak.

A tisztviselő szerint a magyar kormánynak tudomása van arról, hogy „olyan személyek szereztek útlevelet, akik bűnözők, akik veszélyt jelentenek a biztonságra”.

„Ez egy szerencsétlen döntés, amely a magyar kormány tétlenségére reagál, mert Magyarország nem mond semmit a súlyos biztonsági aggályokra (…)” – mondta David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete korábban. Szerinte az amerikai kormány évek óta foglalkozik ezzel a „biztonsági sebezhetőséggel”, de a magyar kormány úgy döntött, nem orvosolja a felmerült aggályokat és nem tett azért, hogy a program követelményeinek minden szempontból megfeleljen. Az Egyesült Államok korábban azért is elmarasztalta Magyarországot, amiért bővíti kapcsolatait Oroszországgal, és visszatartja Svédország NATO-csatlakozásának jóváhagyását.

A Belügyminisztérium szerint Joe Biden kormánya „bosszút áll” a magyarokon.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!