Vizsgálják, hogy a magyar–ukrán kettős állampolgárok jogosan kaptak-e szociális juttatásokat Németországban

2024. március 5. – 07:13

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrán menekültként kérhetett védelmet több magyar–ukrán kettős állampolgársággal rendelkező személy Németországban. Emiatt a német Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatal (Bamf) most azt vizsgálja, hogy a magyar útlevéllel is rendelkező ukrajnai menekültek jogosan kaptak-e szociális juttatásokat – írta az Rtl.hu.

Christoph Sander, a Bamf szóvivője azt közölte, hogy az ukrán–magyar kötődésű, ideiglenes védelmet kérelmező személyek állampolgárságával kapcsolatos kételyek tisztázására eljárás indult. Ennek keretében idén február 19-ig összesen 5609 gyanús esetet jelentettek a német tartományokból. A legtöbbet Bajorországban (2846), Baden-Württembergben (1980), Türingiában (697) és Alsó-Szászországban (81) regisztrálták. Hessenből négy, Szász-Anhaltból egy esetet jelentettek.

„Az ideiglenes védelmet kérelmezők állampolgárságával kapcsolatos kételyek tisztázására irányuló külön eljárást jelenleg csak ukrán–magyar kötődésű személyek esetében folytatnak”

– tette hozzá a szóvivő. A Bamf koordinálja az állampolgársági ellenőrzéseket, ehhez kapcsolatot tartanak az ukrán és a magyar hatóságokkal. Szóvivőjük szerint 1258 ember esetében igazolták az ukrán állampolgárságot, 208 emberről pedig kiderült, hogy magyar állampolgársággal rendelkezik.

Az ukrán menekültek a háború miatt ideiglenes védelemben és juttatásokban részesülnek Németországban, nem kell hosszas menedékjogi procedúrákon keresztülmenniük, és jogosultak a német szociális törvények szerinti állampolgári támogatásra, az úgynevezett Bürgergeldre. Ennek összege tavaly egy egyedülálló esetében 502 euró, azaz nagyjából 198 ezer forint volt havonta.

Azonban a magyar kettős állampolgároknak – lévén uniós ország állampolgárai is – ezek a segítségek közvetlenül nem járnak. Ha valaki magyar állampolgársággal is rendelkezik, az ideiglenes védelem alapján nem kaphat tartózkodási engedélyt Németországban, mivel az uniós állampolgárokra ez a könnyítés nem vonatkozik.

A Spiegel beszámolója szerint a Bamfnál kétségek merültek fel a nemrég kiállított ukrán útlevéllel rendelkező, ugyanakkor csak magyarul beszélő emberek származásával kapcsolatban. Az ellenőrzések eredményét továbbítják az állami hatóságoknak, és ők döntenek majd arról, hogyan kezelik ezeket az eseteket.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!