Magyar Péter ügyvédje szerint aki az ügyészségi közleményt írta a meghallgatásról, nem ugyanott töltötte azt a négy órát, ahol ő

2024. március 21. – 11:35

Másolás

Vágólapra másolva

Bárándy Péter ügyvéd, volt igazságügyi miniszter, Magyar Péter jogi képviselője a Klubrádió műsorában azt mondta, nem arról volt szó a szerdai tanúmeghallgatáson, amiről az ügyészség később közleményt adott ki.

Ahogy arról a Telexen is beszámoltunk, Magyar a meghallgatáson azt állította, hangfelvételekkel tudja bizonyítani, hogy Rogán Antalék belenyúltak a Völner–Schadl-ügy nyomozati irataiba, ám ezt bizonyítékokkal nem tudta alátámasztani. A meghallgatás után sajtótájékoztatót is tartott, erről itt számoltunk be részletesen.

Az ügyészség később közleményben azt írta, egy későbbi időpontra újra beidézte Magyart tanúként, hogy be tudja mutatni azokat bizonyítékokat, amelyeknek állítólag birtokában van, és amelyek alátámaszthatják a Völner–Schadl-ügyben tett állításait.

Az ügyészség emellett közvetlenül is reagált Magyar több állítására. Egyrészt azt írta, hogy képtelen állításnak tartja, hogy a megnevezett ügyben bizonyítékot tartott vissza, vagy bárki az ügyészségen lévő bizonyítékot semmisített volna meg. Az ügyészség álláspontja szerint az eljárásban mindenki vádlottként szerepel, akivel szemben bizonyítani lehetett bűncselekmény elkövetését, az iratok kezelése során pedig a törvényeknek megfelelően jártak el. Az ügyészség azt a feltételezést is visszautasította, amely szerint bármelyik ügyész figyelmeztetett volna bárkit az eljárásról.

Bárándy ezzel kapcsolatban a Klubrádiónak azt mondta:

„Az az érzésem, hogy aki ezt a közleményt kiadta, az nem ugyanott töltötte ezt a négy órát, ahol én.” Nem erről volt szó – jelentette ki.

Bárándy szerint Magyar Péter sok feltételezést feltárt, de három tényt is előadott:

  • A kormányban dolgozó vagy ahhoz közeli személy (megnevezte, hogy ki) a bűnügy irataiból eltüntette az őt kompromittáló adatokat – tehát Magyar nem az ügyészségről állított ilyet Bárándy szerint.
  • Arról is volt szó, hogy egy kormánytag közvetlen emberének minősíthető Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar bukott elnöke.
  • Valamint arról, hogy valaki (akit egyelőre nem nevezett meg) figyelmeztette Völner Pál volt miniszterhelyettest, hogy eljárás készül ellene, és valószínűleg vizsgálódnak körülötte, tehát legyen óvatos.

Ezek közül az első és a harmadik Bárándy szerint szabálytalanságra utal. A meghallgatás jövő kedden folytatódik, ekkorra ígérte Magyar Péter, hogy bemutatja a bizonyítékokat is.

Arra a kérdésre, hogy Bárándy látta-e ezeket a bizonyítékokat, a volt igazságügyi miniszter azt válaszolta, nem, de „valószínűleg hangfelvételek, amelyekben az érintettek erről beszélnek, vagy az érintettekről értesültek erről beszélnek. Ezek lehetnek értékes bizonyítékok”.

Bárándy a műsorban azt is elmondta, néhány napja vannak kapcsolatban Magyar Péterrel, és azért vállalta el a képviseletét, mert „segítségre méltó akcióba fogott bele”.

A szerdai meghallgatásra ő és egy kolléganője kísérte el Magyart. Mint mondta, a tanúmeghallgatáson a képviselő a jelenlétével biztosítja, hogy a meghallgatás hangulatában és technikájában is olyan módon történjen, ami „az objektív előadást nem gátolja”. Elmondása szerint a büntetőeljárási törvénynek megfelelően, kiegyensúlyozott hangulatban zajlott az eljárás.

Arra a kérdésre, hogy milyen következménye lehet, ha az ügyészség úgy értékeli, hogy Magyar Péter elmulasztotta feljelenteni az érintetteket, Bárándy azt válaszolta, nem gondolja, hogy Magyarnak feljelentési kötelezettsége volt, ez a kötelezettség csak a hivatalos személyeket terheli, de nem is erről volt szó a meghallgatáson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!