Két esetben is új eljárásra kötelezte a bíróság az adatvédelmi hatóságot Pegasus-ügyben

2024. március 21. – 12:55

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába fordultak a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz a TASZ Pegasus nevű kémszoftverrel megtámadott ügyfelei – Csikász Brigitta, Dercsényi Dávid és Németh Dániel újságírók, valamint Patócs Ilona ügyvéd – hogy tárja fel az őket ért jogsértéseket, a NAIH mindent rendben talált, a határozat jelentős részét pedig titkosította – vagyis végeredményben nem biztosított védelmet az érintetteknek.

Arra sem reflektáltak, hogy az érintettek különösen szenzitív adatokat kezelnek ügyvédként és újságíróként. Egyedül a titkosszolgálatok érvelését fogadta el, amely szerint a legkisebb információt sem lehet nyújtani titkos adatgyűjtésekről, mert ez minden esetben nemzetbiztonsági érdeket sértene. Végül 2051-ig titkosította a határozatok érdemi információkat tartalmazó részeit. Mivel a NAIH-tól nem kaptak érdemi jogvédelmet, a TASZ ügyfelei bírósághoz fordultak.

A Fővárosi Törvényszék végül két perben is úgy ítélt, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) alapjogsértő módon vizsgálta, hogy sérültek-e a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Pegasusszal megtámadott ügyfeleinek jogai, ezért új eljárások lefolytatását rendelte el. Az ítéletek alátámasztják a TASZ álláspontját, vagyis hogy az adatvédelmi hatóság nem látta el a feladatát, és nem védte meg az állampolgárokat a Pegasus-ügyben – írja közleményében a TASZ. Bár az ítélet jogerős, a NAIH annak felülvizsgálatát kérte a Kúriától.

„A Törvényszék remélhetőleg rászorítja az adatvédelmi hatóságot, hogy az adatvédelem első számú letéteményeseként ne a nemzetbiztonsági szolgálatok álláspontját tegye magáévá kritikátlanul, hanem nyújtson hatékony támogatást ahhoz, hogy a Pegasus segítségével megfigyelt közéleti szereplők utólagosan megtudhassák, hogy mikor, miért és mennyiben figyelték meg őket” – mondta Hüttl Tivadar, a TASZ ügyvédje.

„Az ügy a konkrét jogsértésein túl rámutat arra, hogy mennyire súlyos problémákat okozhat mind egyéni, mind társadalmi szinten az, ha a jogalkalmazók pusztán a formális, írott jogszabályi rendelkezéseket veszik figyelembe, anélkül, hogy a szabályozás célját és alkotmányos szerepét értékelnék. Ebben jelent előrelépést a bíróság mostani döntése” – jelentette ki Nehéz-Posony Kata, a TASZ ügyvédje.

A TASZ nemrég az Alkotmányvédelmi Hivatallal szemben is pert nyert: akkor Adrien Beauduin Pegasusszal megfigyelt belga diákaktivista ügyében mondta ki a bíróság, hogy az AH-nak nyilatkoznia kell arról, hogy kezelnek-e róla adatokat. A TASZ a Pegasus-ügy miatt Strasbourgban is eljárásokat kezdeményezett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!