Két újszülöttnél mutattak ki rendellenességet, mióta újraindultak az SMA-szűrések

2024. március 20. – 11:12

Másolás

Vágólapra másolva

Az SMA-szűrések újraindulása óta két újszülöttnél derült ki a rendellenesség, a kezelések rövid időn belül megkezdődnek – jelentette be Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója. A szakember szerint a kezelések biztatóak, és jelzik, hogy e betegség szűrésében és kezelésében Magyarország a világ élvonalában van, írja az MTI.

Az ingyenes szűrővizsgálatok 2023 végén álltak le, de nem sokkal később Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter már azt ígérte, hamarosan újraindul a díjmentes szűrés. Február 22-én meg is jelent az erről szóló határozat. Ezt később kiegészítették azzal, hogy április 30-áig visszamenőleg kérhetik a vizsgálat elvégzését azok a szülők is, akiknek a gyermeke idén januárban vagy februárban született.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán a Bethesda Gyermekkórházban azt mondta, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő tavaly hatmilliárd forintot fordított a gerincvelői izomsorvadásban szenvedő gyerekek kezelésére, a szűrésekre az állam 400 millió forintot biztosított. A magyarországi SMA-kezelésre külföldről is érkeznek gyerekek, ebben az esetben a kezeléseket térítés ellenében vehetik igénybe a szülők.

A 14 hónapos pilotprogram ideje alatt 86 ezer minta közül 9 esetben derült ki a rendellenesség, a kezeléseket megkezdték.

Az ingyenes vérvizsgálatot minden esetben a szülőnek kell kérnie.

Az SMA az egyik leggyakoribb gyerekkori neurodegeneratív betegség, de sok esetben nem ismerik fel a tünetek megjelenése előtt, ez nehezíti a kezelést, pedig a rendellenesség vérmintán végzett genetikai vizsgálattal kimutatható. Az SMA-kezelések annál hatékonyabbak, minél korábban kezdhetők el, az újszülöttkortól kezelt gyerekek kisebb százalékában lényegesen enyhébb formában észlelhetők a betegség nyomai.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!