Lemondása után egy évig mindenhova a TEK kíséri Novák Katalint, az otthonát is őrök védik

2024. március 16. – 09:13

Lemondása után egy évig mindenhova a TEK kíséri Novák Katalint, az otthonát is őrök védik
Novák Katalin kárpátaljai útja 2022. novemberében – Fotó: Novák Katalin / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

A kegyelmi botrány miatt lemondott Novák Katalinnak ki kell költöznie a köztársasági elnökök Béla király úti rezidenciájából, ám élete végéig többmilliós fizetés, lakás, titkárság, egészségügyi ellátás és autó illeti meg. Mint azt megírtuk nemrég, rezidenciát és titkárságot még nem igényelt Novák, jövő februárig azonban a Terrorelhárítási Központ (TEK) védi a testi épségét. Ehhez autó is jár sofőrrel, erősítette meg a TEK a Telex megkeresésére.

Azt írták lapunknak, a volt köztársasági elnök a védett személyek és a kijelölt létesítmények védelméről szóló kormányrendelet alapján utóbiztosításra jogosult a tisztség megszűnését követő egy évben, azaz 2025. február 26-ig.

„Az utóbiztosítás (…) a volt köztársasági elnök életének, testi épségének megóvására, továbbá munkahelye, lakása vagy egyéb tartózkodási helye őrszemélyzettel, illetve technikai eszközzel biztosított védelmére terjed ki.”

A kormányrendelet alapján jövő februárig Novák hivatalos és magáncélú programjaira is hivatásos állományú sofőr szállítja felső középkategóriájú autóval. „A védelembe bevont erők, eszközök vonatkozásában a közvélemény részére bővebb felvilágosítás érthető okokból nem lehetséges” – tette hozzá a TEK Társadalmi Kapcsolatok Osztálya, amikor az autóról kérdeztük.

Az autókat a kormányrendelet alapján a rendészetért felelős miniszter, azaz Pintér Sándor az országos rendőrfőkapitány útján biztosítja, a költségeket a Készenléti Rendőrség állja. A TEK válaszából az is kiderült, hogy Novák az egyéves utódbiztosítás után is igényelhet autót hivatásos sofőrrel, azt azonban már a rendőrség biztosítja.

Novák lakásába biztonságtechnikai eszközöket szereltek fel az ún. utódbiztosítás idejére. Ha azonban a volt köztársasági elnök igényt tart és vállalja a fenntartással és az üzemeltetéssel járó költségeket, jövő februárban megveheti ezeket az eszközöket.

Novák élete végéig ugyanannyit keres, mint a mindenkori államfők: ez a házelnök tiszteletdíjának 1,1-szerese, márciustól bruttó 5,2 millió forint havonta. A volt államfőknek az infláció miatt sem kell aggódniuk, mert minden évben automatikusan megemelik a juttatást a bruttó átlagkereset-növekedéssel megegyező mértékben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!