Jogunk van beleszólni a ma születő politikai döntésekbe – a Fridays For Future Magyarország aktivistája

2024. március 15. – 17:31

Másolás

Vágólapra másolva

„Nekem magyarnak lenni az az érzés, amikor külföldről minden probléma ellenére is hazavágyom Magyarországra. Tudom, hogy bárhol vagyok, sehol nem érzem magam úgy otthon, mint itt” – mondta Aschenbrenner Lili, a Fridays For Future Magyarország aktivistája a Szabad sajtó útján.

Mindenkinek mást jelent szerinte a magyarság, de a közös múltunk, jelenünk és jövőnk összeköt minket, hiszen egy országban élünk.

„Ha van is, ami széthúz bennünket, az élhető jövőnk építésének kérdése nem lehet ilyen. Mi, diákszervezetek évek óta pontosan ezért dolgozunk”.

Aschenbrenner szerint joguk van beleszólni a ma születő politikai döntésekbe, mert ezek a döntések róluk is szólnak.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

1848-ban is kiálltak a fiatalok az országuk szabadságáért. „Itt vagyunk ma, mert a szabadságunkért való küzdelemre emlékezni nem pártpolitikai kérdés” – fogalmazott, hozzátéve: az ünnepeket, a jelképeket nem sajátíthatja ki senki. „Én nem szeretném többet hallani, hogy valamelyik kortársam szégyell magyarnak lenni, hiszen kormányunk döntései nem egyenlőek a nemzettel”.

Arról is beszélt, hogy a mozgalmaknak az a célja, hogy ne kelljen létezniük. „Egy ideális társadalomban nincs szükség arra, hogy olyan alapvető dolgokért küzdjünk, mint az egyenlő esélyeket biztosító oktatás, a fenntartható jövő, a lehetőség arra, hogy beleszólhassunk a közös ügyeinkbe”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!