Julija Navalnaja: Putyin egyik politikai cinkosa Orbán Viktor

2024. március 15. – 18:50

Másolás

Vágólapra másolva

Julija Navalnaja, a közelmúltban meghalt orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij özvegye Karácsony Gergely kérésére videóüzenetet küldött a Szabad sajtó útján összegyűlteknek. Ebben azt mondta:

„Egy hónapja Vlagyimir Putyin megölte a férjemet, Alekszej Navalnijt. Alekszej nagyon egyszerű dolgokért harcolt: a szólásszabadságért, a tisztességes választásokért, a demokráciáért, a korrupció és háború nélküli élethez való jogért. A jogért, hogy úgy éljünk, mint egy normális európai országban. Biztos vagyok benne, hogy ezek a dolgok közel állnak hozzátok mind, akik itt ma összegyűltetek. A férjem egy rendkívül erős és nagy hatású ember volt. Emberek milliói álltak mögötte, Putyin nem tudott volna egyedül megbirkózni vele.

Sajnos kiderült, hogy az egyik politikai cinkosa Orbán Viktor volt. Ezt ti mindenkinél jobban tudjátok. Miért indított Putyin háborút Ukrajnában? Mert tudta, hogy vannak hűséges szövetségesei Európában, akik segítenek neki aláásni az európai egységet. Miért nem fél a következményektől? Mert tudja, hogy a szövetségesei meg fogják védeni őt. Miért öli meg a politikai ellenfeleit? Mert az európai barátai fedezik őt. Ezért gondolja magát Putyin érinthetetlennek.

Putyin elnöksége alatt Oroszország a szabadságjogok felszámolásának útjára lépett. Apránként, lépésről lépésre, mindig valamilyen ürüggyel megfosztották az oroszokat a gyülekezési szabadságtól, a szólásszabadságtól, a tisztességes választásokhoz és a független médiához való jogtól. Ez vezette hazámat az erőszakhoz, a törvénytelenséghez és a háborúhoz.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Ezért szomorú és fájdalmas látni, hogy hasonló dolgok történnek Európa számos országában, még a ti gyönyörű Magyarországotokon is, és ezért vagyok olyan boldog és büszke, hogy ti ez ellen harcoltok. Van egy gondolat, amit minden beszédemben hangsúlyozok: Putyin nem Oroszország, Oroszország pedig nem Putyin. Oroszország az a több tízezer bátor ember, aki tiltakozik a kormány és a háború ellen. Oroszország az, akik most több tízezer virágot visznek a férjem sírjára. És Magyarország sem Orbán. Ezért vagytok ma itt. A demokratikus Magyarországnak vannak szövetségesei, több tízmillió honfitársam, akik szintén egy demokratikus és szabad Oroszországban akarnak élni. Jegyezzétek meg, hogy mögöttetek állunk az országotok jövőjéért folytatott harcban. Legyetek bátrak!”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!