Ádám Zoltán: Orbán őszödi beszéde a kegyelmi botrány volt

2024. március 15. – 17:58

Másolás

Vágólapra másolva

Ádám Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetemről kirúgott tanár is felszólalt Karácsony megmozdulásán. Arról beszélt, ez az ország sok tekintetben ott tart most, mint 2006-ban: Orbán őszödi beszéde a kegyelmi botrány volt: szerinte 2023 tavaszán Novák Katalin és Varga Judit kegyelmet adott K. Endrének, akkor még nem tudták, hogy ezzel védhetetlen gólt lőttek a saját hálójukba.

A rezsim 14 éves fennállása alatt valószínűleg ez volt a legsúlyosabb morális tekintélyvesztés, ami a magas infláció után jött. „A rezsim talán a történelme során először ismerte be”, hogy amit a legmagasabb pozícióban lévő emberi csináltak, „az vállalhatatlan”.

Fotó: melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: melegh Noémi Napsugár / Telex

Ádám szerint mindez úgy történhetett meg, hogy a kormány az elmúlt 14 évben leépítette a fékek és ellensúlyok rendszerét, privatizálták a magyar államot, „elhitették a társadalommal és saját magukkal is, hogy bármit megtehetnek, ami fontos nekik, és nincs olyan intézmény és erkölcsi jogelv, ami az útjukat állhatná”.

Rátért a Corvinusra is, a volt munkahelyére, ami fölé alapítványt tettek, annak élére pedig a MOL-vezért, Hernádi Zsoltot. Ebben a rendszerben szerinte minden működési szabályt ők hoznak, amiket könnyedén át is hághatnak – ezzel utalt arra, hogy egy hallgatót az egyetemen külön vizsgával engedtek át. Róla végül kiderült, hogy apja Rahimkulov Timur, a tizennegyedik leggazdagabb magyar. „Ez az egyetem mára a vizsgacsalás és érdemtelen akadémiai előmenetel szimbólumává vált”, neki pedig ez nagy csalódás, mondta Ádám.

Szerinte „tudjuk, hogy a rendszer nem méltó a tiszteletünkre, de még nem tudjuk, kik léphetnek a helyükre”. De az embernek magának kell döntenie, kit választ az alternatívák közül, ez mindenkinek a felelőssége.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!