Bejelentették az ingyenes jogosítványt a középiskolásoknak, de a miniszter új posztja felvet néhány kérdést

2024. március 14. – 23:56

Másolás

Vágólapra másolva

Ingyenes jogosítványt ígért a középiskolásoknak csütörtökön Tuzson Bence igazságügyi miniszter. A közösségi oldalán azt írta, hogy 2024. szeptember 1-jétől az állam ingyenesen biztosítja a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati órákat és vizsgákat a tanulóknak. „A munka folytatódik, hamarosan újabb eredményekről fogok beszámolni. A pontos részletekről hamarosan” – tette hozzá a poszthoz.

A pontos részletekre még várni kell, de Tuzson Bence egy újabb Facebook-posztban elárult néhány részletet az ingyenes jogosítványszerzésről. Eszerint szeptember elsejével a középiskolai oktatás részévé válik a KRESZ és az egészségügyi oktatás is.

„Jó hír, hogy az állam már idén pilot jelleggel elindítja a gyakorlati oktatás ingyenes megszervezését is. A cél az, hogy a jövőben ezt teljes körűvé tegyük” – írta az igazságügyi miniszter, amivel kissé árnyalta a korábbi bejelentését. Ebből a posztból ugyanis az következik, hogy kezdetben nem lesz teljes körű az ingyenes gyakorlati oktatás.

Hogy pontosan mire gondolt ezzel a miniszter, mit takar a pilot jelleg, és hogy szeptembertől hány intézményben indulhat el a KRESZ-oktatás, arról kérdéseket küldtünk az Igazságügyi Minisztériumhoz. Amint választ kapunk, beszámolunk róla.

A kormány egyébként eddig is támogatta a 20 év alatti fiatalok jogsiszerzését, utólag lehetett 25 ezer forintot visszaigényelni az Államkincstárnál a tanfolyam és a vizsga díjából. Ez ugyanakkor az utóbbi években nem sokat segített, hiszen a KSH adatai szerint 2022 végére már 305 ezer forintba került a jogosítvány megszerzése, de igazából a félmillió forintot is meghaladja az összeg, amit el kell költeniük a tanulóknak a B kategóriás jogosítvány megszerzésére.

Ahogy korábban írtuk, 30-40 százalékkal esett vissza a tanulók száma az autósiskolákban 2022 előző időszakához viszonyítva, aminek hátterében alighanem a jelentős áremelkedés áll. Egy B kategóriás jogosítvány jelenleg legalább félmillió forintba kerül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!