Pert veszített az Országos Roma Önkormányzat, 800 milliót kell fizetnie

2024. március 14. – 10:31

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Törvényszék másodfokon 527 millió forint és járulékai megfizetésére kötelezte az Országos Roma Önkormányzatot (ORÖ), írja a Népszava. A lap a hozzá eljutott ítélet alapján írja, hogy a Belügyminisztérium több eljárást is indított az ORÖ ellen, az egyikben született jogerős döntés, a Fővárosi Törvényszék helyben hagyta az elsőfokú ítéletet.

Az ítélet szerint az ORÖ-nak vissza kell fizetnie a 2016-ban állami támogatásként kapott 527 millió forintot és annak járulékait, vagyis összesen mintegy 800 millió forintot. Lakatos Oszkár, az ORÖ vezetője a lapnak „koncepciós eljárásban hozott politikai döntésnek” minősítette az ítéletet, szerinte annak célja az ORÖ „teljes bedöntése”.

Az ORÖ-től, ami tavaly augusztusban jelentett be fizetésképtelenséget, a Belügyminisztérium azért követeli a pénzt, mert állításuk szerint az ORÖ szabálytalanul, nem rendeltetésszerűen költötte el az állami támogatást.

Az ORÖ és a belügy korábban próbált megegyezni a visszakövetelt összegről, de a tárgyalások nem voltak sikeresek. Lakatos Oszkár elnöki teendőket ellátó általános elnökhelyettes korábban azt mondta, hogy amennyiben a minisztérium valóban beváltja fenyegetéseit, akkor annak súlyos következményei lesznek, csődhelyzetbe jut az Országos Roma Önkormányzat. Lakatos szerint politikai támadás áll a háttérben, aminek célja az ORÖ ellehetetlenítése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!