Elfogyott az Országos Roma Önkormányzat pénze

2023. augusztus 11. – 08:35

Másolás

Vágólapra másolva

Fizetésképtelenséget jelentett az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) – írja a Népszava. Erről Lakatos Oszkár, az ORÖ elnöki teendőket ellátó alelnöke tájékoztatta a lapot. Azt mondta, hogy erről már július 21-én szólt a Belügyminisztériumnak, és azóta írt még egy levelet.

A fizetésképtelenség miatt nem tudják fizetni a rezsit, nem tudják összehívni a közgyűlést, tehát felmerülő ügyekben nem tudnak döntést hozni, és az ORÖ hivatalának és intézményeinek működése is megbénult. A minisztérium nem válaszolt a lap kérdéseire.

A Belügyminisztérium összesen több mint egymilliárd forintot vár az ORÖ-től. Az ORÖ elnöki teendőit ellátó általános elnökhelyettese egyébként vitatja, hogy nekik visszafizetési kötelezettségük lenne a minisztérium felé. Szerinte a Belügyminisztérium olyan tételeket követel, amelyek a 2019 előtti ciklushoz, a Farkas Flórián nevével összefonódott Híd a munka világába programhoz és más hasonló projektekhez kapcsolódtak. Lakatos állítása szerint az ORÖ a szóban forgó tételeket korábban már visszafizette.

A Belügyminisztérium azért követeli a pénzt, mert állításuk szerint az ORÖ szabálytalanul, nem rendeltetésszerűen költötte el a pénzt. A minisztérium fizetési felszólításokat is küldött az ORÖ-nek, de miután ez nem vezetett eredményre, az összeg nagyobb részét, 323 millió forintot végrehajtás útján, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közreműködésével próbálják beszedni. Az adóhatóság a földhivatalhoz fordult, azt kérték, jegyezzen be végrehajtási jogot az ORÖ VII. kerületi, Dohány utca 76. alatti székházának 171/1085 tulajdoni hányadára. Erre válaszul Lakatos fizetési felszólítást küldött a Belügyminisztériumnak: azt kéri, fizessenek mintegy 945 millió forintot és annak kamatait.

A fizetési felszólítás miatt eleinte az ORÖ fenntartásában lévő két iskola sem kapta meg a beígért állami támogatásokat, azokat az adóhatóság azonnal levette az ORÖ számlájáról.

Lakatos szerint minderről nem Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár tehet, ő és a csapata minden tőle telhetőt elkövetett, hogy megnyugtatóan rendeződjön a helyzet. Szerinte a háttérből Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos, fideszes parlamenti képviselő befolyásolja az eseményeket, aki politikai támadást indított az ORÖ ellen, és „nem számítanak neki sem a pedagógusok, sem a roma gyerekek”. Ugyanakkor a konkrét felelősség Lakatos szerint Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárt és Radomszki Lászlóné társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárt terheli, akiket felszólított lemondásra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!