Karsai: Ha nem élem meg az eljárás végét, öcsém belép a helyemre, és folytatja

2024. március 14. – 22:40

Másolás

Vágólapra másolva

Az ALS betegséggel diagnosztizált Karsai Dániel alkotmányjogász csütörtökön arról beszélt, hogy az állapota rohamosan romlik: „Maximum napi 1-2 óra értelmes, nem betegséggel való megküzdés jutott ki nekem, mondjuk olvasás.”

Karsai pert indított a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, hogy méltósággal fejezhesse be az életét. Magyarországon az aktív eutanáziát tiltják a jogszabályok. Az ügyét novemberben kezdte tárgyalni a strasbourgi testület, és Karsai abban bízik, hogy májusban ítéletet hoznak.

Viszont azt mondta, nem tudja, mikor lesz döntés, de most meg kell tennie azt a nyilatkozatot a bíróság felé, amit remélt, hogy nem kell. „Ha nem élem meg az eljárás végét, öcsém belép a helyemre, és folytatja” – mondta az RTL Híradójában.

Az aktív eutanáziát legalizáló javaslatot nyújtott be a Párbeszéd-Zöldek, erről beszéltek a párt képviselői csütörtöki sajtótájékoztatójukon, amelyen Karsai is ott volt. Az alkotmányjogász hasonló tartalmú népszavazási kérelmét elutasították, fellebbezése jelenleg a Kúriánál van. A párt szerint Magyarország kétharmada elképzelhetőnek tartja, hogy támogassa az eutanáziát.

A Fidesz az RTL-nek azt írta a javaslatról, hogy „elfogadhatatlannak tartanak minden olyan törekvést, ami emberi élet kioltását lehetővé teszi más számára.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!