Deutsch Tamás részeg matrózként irányító brüsszeli bürokraták rémképével indította az EP-kampányt Pécsen

2024. március 14. – 20:57

Deutsch Tamás részeg matrózként irányító brüsszeli bürokraták rémképével indította az EP-kampányt Pécsen
Hoppál Péter és Deutsch Tamás, valamint Csizmadia Péter a párt pécsi polgármesterjelöltje és Őri László, a baranyai közgyűlés elnöke szelfizik a pécsi Dóm téren – Fotó: Gűth Ervin / Telex
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Kanyarban előzött a Fidesz: már március 14-én, mérsékelt érdeklődés mellett ünnepelte a forradalmat a pécsi szervezet Deutsch Tamással, a párt EP-listavezetőjével. Házigazdaként Hoppál Péter helyett a polgármesterjelöltjüket, Csizmadia Pétert mutatták be.

Másodszor szervezett külön március 15-i ünnepséget a Pécsen ellenzékben működő Fidesz. A hivatalos, városi megemlékezés – aminek promójába elég csúnya baki csúszott – csak holnap délután kezdődik.

A kormánypártok tavalyi, hasonló programján Lázár János volt a sztárvendég, és a rosszabb idő ellenére nagyjából kétszer annyi érdeklődő töltötte meg a Pécsi Egyházmegyéhez tartozó Dóm teret, mint most, pedig sms-kampányban is buzdították a szimpatizánsokat. Ráadásul a Misina Néptáncegyüttes majdnem egyórás műsora után sokan elszivárogtak. A forgatókönyv a 2023-as megemlékezéshez képest annyiban módosult, hogy ezúttal a harangozásokhoz igazították a műsorszámokat, így nem kellett például a fő fellépő beszédét hosszú percekre megszakítani.

Az est házigazdájaként bemutatott Csizmadia Péter, a Fidesz pécsi polgármesterjelöltje egy Petőfi-idézettel kezdett, röviden a szabadságharc eszmeiségéről beszélt, majd viszonylag gyorsan áttért a mai helyzetre. „Sokfélék vagyunk, sokféle háttérrel, de ami közös bennünk, hogy Pécs az otthonunk. Pécs nekünk több lesz, mint azoknak, akik az itt élőket becsapva koncként tekintenek rá. Nem a pécsiekért akarnak tenni, hanem a pécsiekből akarnak élni” – mondta a Fidesz politikusa. Ezután szövetséget és víziót kínált, de arra is figyelmeztetett, hogy a következő hónapokban megpróbálják majd lejáratni és ellehetetleníteni. Ezután átadta a szót a párt EP-listavezetőjének.

A beszédek kezdetére beesteledett – Fotó: Gűth Ervin / Telex
A beszédek kezdetére beesteledett – Fotó: Gűth Ervin / Telex

Deutsch Tamás egy hosszabb történelmi kitekintés után Magyarország képtelenségéről beszélt: geopolitikai szükségszerűségek és szabályok alapján nem magyarázható a léte. „Hogy mégis van, az a kivételes magyar léleknek és világlátásnak köszönhető” – mondta a veterán politikus. Úgy látja, hogy a sikereink záloga az együttműködés, emberek és nemzetek között egyaránt. „Béke nélkül nincs együttműködés, és a békéért ma meg kell küzdeni” – majd ellenségképek vázolásával folytatta. Hagyományos értékek iránt elkötelezett vezetőkre lenne szükség nyugaton is, de „ehelyett egy reszketeg öregurat látunk, akinek régen rövid ujjú kockás ingben és vászonnaciban, fehér zokniban és szandálban kellene békésen napozgatni délutánonként”. Talán nem mellékes megjegyezni, hogy ha a jelenlegi amerikai elnök kihívója, azaz Donald Trump nyeri a következő választást, akkor idősebb lesz, mint Biden a ciklusa elején.

Az EP-választás fideszes listájának vezetője ezután a brüsszeli bürokratákat vak, részeg matrózokhoz hasonlította, majd a mélyállam árnyékvilágáról beszélt. De néhány mondatban megkapták a magukét a dollárbaloldal ötlettelen, beképzelt képviselői is, akiknek a tevékenysége – Deutsch szerint – közelről nézve egészen dermesztő. A politikus ezután az érvek meghallgatására, azok értékelésére és szuverenitásunk megőrzésére hívta fel a hallgatóság figyelmét, mert ezt követelik meg tőlünk az őseink. A Fidesz megemlékezését közös ima zárta.

A cikk szerzője a Pécsről szóló Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője, amire itt lehet feliratkozni.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!