Lázár János Pécsen: A cenzúra eltörlésének követelése olyan, mint küzdeni ma a liberális véleményterror ellen

2023. március 15. – 15:09

Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Pécsen a hivatalos városi ünnepség délután 4-kor kezdődik a Kossuth téren, a Fidesz azonban itt is külön programot szervezett késő délelőttre. A rendezvényt eredetileg a református kollégium sportcsarnokába hirdették meg, de később a 900-1000 érdeklődőt vonzó pártrendezvény a püspökséghez tartozó Dóm térre került. A kordonokkal elkerített területen színpad várta a fellépőket: pécsi színészeket, a Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatóit és tanárait, a Mecsek Táncegyüttest – és persze fideszes politikusokat. A húzónév Lázár János építési és közlekedési miniszter volt, de a bemelegítésről Hoppál Péter országgyűlési képviselő gondoskodott.

Fotó: Gűth Ervin / Telex
Fotó: Gűth Ervin / Telex

Felföldi László, a Pécsi Egyházmegye püspöke beszédében elsősorban a béke fontosságára hívta fel a figyelmet. Úgy gondolja, hogy a szomszédban dúló háború nem a fegyveres konfliktussal kezdődött, „akkor csak véget akartak vetni a békétlenségnek, ami mindannyiunk életét megkeserítette”. Az egyén felelősségére is felhívta a figyelmet: „saját szívünkben, városunkban, közösségünkben azokhoz csatlakozzunk, akik a békét teremtik meg, és a békét akarják”.

Lázár János annak a kívánságának adott hangot, mely szerint jó lenne, ha nem is olyan sokára Pécsnek olyan vezetése lenne, amely fontosnak tartja, hogy március 15-én a hősök emlékére a várost „fölzászlózzák”. Ezután rögtön Hoppál Pétert szólította meg, többszörösen megdicsérve a néhány hete menesztett kulturális államtitkárt. Lázár több mint félórás, a déli harangszó miatt többször megszakított beszédében röviden felidézte a 1848-as eseményeket, és hozzátette, hogy a forradalom követelései lényegében a kiegyezéssel megvalósultak. Szerinte mindezt a haza és haladás ügye, valamint a nemzeti szuverenitás és polgári fejlődés programja tette lehetővé. Vállalása, hogy a hivatalát úgy kezeli majd, mintha az a haza és haladás minisztériuma lenne.

Ezt követően vállaltan végig aktuálpolitikai párhuzamok felállítására tett kísérletet. A nemzeti szuverenitásért való küzdelmet a brüsszeli „senki által meg nem választott” bürokraták elleni küzdelemmel, míg a cenzúra eltörlésének a követelését a „liberális véleményterror” elleni küzdelemmel tette egyenértékűvé. Úgy látja, hogy Európa jövője a tét, amiben a Fidesz a nemzetállami álláspontot képviseli a föderalista helyett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!