Szijjártó Péter a paksi bővítésről: Év végére eljutunk az első betonig

2024. március 12. – 11:51

Másolás

Vágólapra másolva

A paksi bővítés munkálatai jól haladnak, az év végére az első beton is lekerülhet a földbe, de hasonlóan fontos mérföldkő a zónaolvadék-csapda és a reaktortartály gyártása is, amelyek közül az első elkészült, míg a másik gyártása rövidesen megindul – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, írja az MTI.

A tárcavezető a Roszatom orosz atomenergetikai vállalatot vezető Alekszej Lihacsovval közösen tartott sajtóértekezletén arról számolt be, hogy a jelenlegi menetrend alapján az idei év végére tudnak eljutni a rendkívül fontos mérföldkőnek számító „első betonig”.

A zóna-olvadékcsapda is elkészült már Oroszországban, azt ősszel szállíthatják Magyarországra. A reaktortartály gyártása áprilisban kezdődik meg.

Jelenleg a talajszilárdítási munkálatok folynak 17 hektárnyi területen, ehhez 75 ezer cölöpöt kell lefúrni, amelyből nyolcezer már megvan. Ezt a munkát egy német vállalat végzi, jövő nyárig kell elkészülni vele.

„Szeretném önöket tájékoztatni arról, hogy a paksi beruházás munkálatai jó ütemben és folyamatosan haladnak, és továbbra is tudjuk tartani azt a tervünket, hogy a következő évtized elejére a két új blokkot rá tudjuk kapcsolni a hálózatra” – közölte Szijjártó.

Szijjártó Péter tavaly augusztusban az Alekszandr Mertennel, a Roszatom érdekeltségébe tartozó ASZE mérnöki vállalat alelnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a folyamatosan késő paksi projekt előkészítési szakasza lezárult, és „átlépünk a valódi, fizikai építkezés szakaszába”. Mindeközben a Paks II. projektért felelős Paks II. Zrt. továbbra is pörgeti a szerződéskötéseket, tavaly főleg informatikai szolgáltatásokra és mérnöki munkára költöttek nagy pénzeket, de közel negyedmilliárd forint akadt kommunikációs és rendezvényszervezési feladatokra is – erről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!